IZABRANO ČELNIŠTVO

Mladenka Štefan nova predsjednica Udruge umirovljenika Jelenja

Sanja Gašpert

Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja posjetio je dosadašnjeg predsjednika Udruge Antona Maršanića i zahvalio mu na svemu učinjenom za jelenjske umirovljenike u protekle četiri godineJELENJE – Mladenka Štefan nova je predsjednica Udruge umirovljenika Jelenje. Štefan je, inače, dugogodišnja tajnica najbrojnije udruge na jelenjskom području, a Udrugu umirovljenika preuzela je nakon dosadašnjeg predsjednika Antona Maršanića, inače dugogodišnjeg aktivnog člana Udruge.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja sa suradnicima je posjetio Maršanića u njegovom domu te mu kao znak pažnje uručili prigodan dar i uputio riječi zahvale za sve učinjeno za jelenjske umirovljenike.


Različite pomoći


– Prije mog mandata u Udruzi je bilo registrirano nešto više od 500 članova. U veoma kratkom razdoblju, brojnim aktivnostima, privukli smo i učlanili 130 novih članova, a početkom kolovoza naša Udruga ukupno broji 660 članova. Također, pomažemo našim članovima i financijski, u najtežim trenucima s posmrtnom pomoći, tako da u tim teškim trenucima obitelji osiguravamo sredstva za posljednji ispraćaj, kaže Maršanić koji je, inače, u osmom je desetljeću života, pa je vođenje Udruge prepustio mlađoj osobi.
– Ideja još uvijek ima, ali drago mi je da se nešto mlađa ekipa prihvatila vođenja najbrojnije udruge na našem području. Svojim savjetima i poznanstvima uvijek ću biti spreman pomoći, međutim, godine su tu i tako zahtjevnu funkciju treba živjeti svaki dan. Stoga je nakon četiri godine bio to i logičan slijed, napominje Maršanić, dodajući kako je sadašnja predsjednica Udruge umirovljenika Općine Jelenje bivša tajnica Mladenka Štefan koja veoma dobro poznaje funkcioniranje Udruge, jer je aktivno uključena u sve aktivnosti i papirologiju već osam godina.


Robert Marčelja i Anton Maršanić


Za vrijeme Maršanićevog vođenja Udruge, u protekle četiri godine učinjeno je puno toga. Članovi Udruge uredili su prostor koji je bio zapušten. Radi se o prostorijama u Jelenju, nasuprot župnog doma. Također, nabavljene su majice za sudionike turnira na kojima su se branile boje Jelenja u briškuli, trešeti, pikadu, boćama.


– Naši članovi redovito se odazivaju na različite sportske turnire umirovljenika u Čavlima, Viškovu, Bakru, Jelenju. Veoma smo aktivni, a sudjelujemo i u natjecanjima u organizaciji Primorsko-goranske županije – u Krku, na Platku i Golubinjaku. Umirovljenici su aktivni u organiziranju i sudjelovanju na brojnim manifestacijama na jelenjskom području.


Na Badnjak naši članovi pripremaju marendu za mještane, u suradnji s Općinom Jelenje. Također, tu je podjela paketa povodom Božića i Uskrsa. Povodom Mihoje organiziramo turnir za umirovljenike pod nazivom Mihoja va Jelenju. Za Dan žena svaki član Udruge pozvan je na organizirano druženje i večeru, a svakoj se članici donese cvijet na kućni prag – kaže Maršanić.


Mandat od 4 godine


Općina Jelenje redovito financijski potpomaže umirovljenicima kroz njihovu Udrugu.


– Našemu načelniku Robertu Marčelji puno zahvaljujem i stvarno se trudio da nam uzvrati za naše aktivnosti i uvijek se odazvao našem pozivu. Udrugu redovito financira lokalna samouprava i stalno smo u kontaktu i imali smo jako dobar međuljudski odnos, a to je za malenu zajednicu i ljude koji u njoj žive i borave najvažnije. Pokazao se kao čovjek i uvijek rado pomogne. Našim akcijama uvijek se odazove i vlč. Ivan Milardović, a svoj velik doprinos daju i tvrtke – TTO Thermotechnik, kao i Peknjica Lišćevica te mesnice Žeželić, zaključuje Maršanić.


Inače, novo rukovodstvo Udruge umirovljenika Jelenje izabrano je na redovitoj skupštini, na mandatno razdoblje od četiri godine. Za predsjednicu je izabrana Mladenka Štefan, njezina zamjenica je Milica Ban, a nova tajnica je Silvia Ćućić.


– Nastavljaju se akcije koje smo imali i prije. Međutim, zbog epidemiološke situacije vrlo smo ograničeni, jer mi penzioneri pripadamo rizičnoj skupini, a i dosta manifestacija na kojima sudjelujemo je otkazano zbog COVID-19. Početkom rujna svakako planiramo druženja u našim prostorijama, ali ćemo napraviti raspored. Uvijek smo na raspolaganju svim našim članovima, kaže nova predsjednica Mladenka Štefan.