Upozorili

Mještani Marčelja opet se guše u smradu trulog smeća: ‘Udišemo Axe s Marišćine’

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaMARČELJI Stanovnica sela Marčelji u Viškovu Davorka Simčić danas je još jednom upozorila sve institucije da se tamošnji mještani ponovo guše u smradu s Marišćine, otkako su nastupili dani bez kiše.


– Kao dokaz tome dostavljam prijave smrada mještana na Facebook grupi Protiv Marišćine, sramote regije.


Budući da je ministar zaštite okoliša i energetike dao riječ pred medijima, a i nama mještanima da će zatvoriti Centar za gospodarenje otpada Marišćina ako se prekoračenja sumporovodika ne smanje, molim vas za kvalitetno i razumljivo pojašnjenje iz kojeg se razloga na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ne iskazuju vrijednosti sumporovodika? Čija je to odgovornost?
Napominjem, sa sam provjeru vrijednosti htjela odraditi i na stranici http://iszz.azo.hr/iskzl/ međutim tamo je zafiksiran podatak 1,4 već nekoliko sati, pisala je Davorka Simčić institucijama.


Nažalost, problem smrada nije i jedini s kojim se suočavaju stanovnici Marčelja. Davorka Simčić upozorava i na vrlo visoke vrijednosti lebdećih čestica PM10 i PM 2,5, čija je štetnost za zdravlje ljudi puno veća.


– I za to imam slikovni dokaz, a načelnicu Općine Viškovo Sanju Udović i ovim putem molim da dostavi informaciju o akcijskom planu, koji su bili u obvezi izraditi zbog loše kvalitete zraka u 2016. godine, piše Davorka Simčić.