Sastanak

Mjesni odbor Centar-Sušak dogovorio suradnju s kontejnerskim terminalom oko problema buke

Vladimir Mrvoš

Foto MO Centar-Sušak

Foto MO Centar-Sušak

Određena je osoba s terminala za direktni kontakt s građanimaNakon Tribine Vijeća mjesnog odbora (VMO) Centar-Sušak koja je održana 3. srpnja 2023.godine u Gradskoj vijećnici, VMO je krenulo sa zaključcima navedene tribine.


U zaključcim se kaže da ovakva pitanja, kakav je rad kontejnerskog terminala na Brajdici – AGCT-a, proizašla su upravo iz panel diskusije (tribine) i traže, ili će tražiti koordiniran i konsenzualan pristup više mjesnih odbora, a u cilju zaštite legitimnih interesa i prava naših sugrađana.


Ustrojena je koordinacija mjesnih odbora kao i stručna grupa koja bi svojim savjetima i prijedlozima pomogla rješavanju problema.
Jedan od možda najvažnijih problema je buka s terminala Brajdica kao i svjetlosno zagađenje. Sukladno tome pokušalo se pronaći najpovoljnije modele za obje strane i građana i terminala za rješavanje postojećih problema.


U tu svrhu organiziran je sastanak u prostorima VMO Centar-Sušak 30. listopadaizmeđu predstavnika terminala Brajdica i zainteresirane skupine.


U konstruktivnoj atmosferi, obje strane iznijele su svoje probleme i ujedno pokušale iznaći najbolja rješenja. U raspravi su istaknute mjere koje je moguće odmah implementirati, smanjivanje svjetlosnog zagađenja, kao i problemi koji proistječu iz neusklađenosti i kolizije zakonskih rješenja.


Od praktičnih problema, predstavnici zainteresiranih građana ponudili su pomoć AGCT-u u vezi javnog pritiska prema Vladi u vezi kretanja vlakova u razdoblju od 8 do 16 sati, koje je sad onemogućio, čime bi se smanjio zvučni pritisak u noćnim satima.


O noćnom je radu od strane AGCT-a izneseno stajalište koje je na tragu interesa građana, a tiče se noćnog rada i rada praznicima.


Takav je rad skuplji i stvara dodatne troškove, no privremeno je u funkciji samo jedna obala za pretovar, dok druga kasni s obnovom.


Prema riječima Emmanuela Papagiannakisa, direktora AGTC-a taj bi problem trebao biti riješen najkasnije do travnja, što bi bitno utjecalo na organizaciju rada terminala, te potencijalno ukidanje noćnog manevra.


Također, određena je osoba za direktni kontakt građana s terminalom kao i dogovoren novi sastanak početkom sljedeće godine.


Da se je pokušalo sjesti i otvoreno razgovarati o svim pitanjima, puno prije počelo bi se s rješavanjem nagomilanih problema.


Baš u nedostatku aktivnog i odlučnog pristupa Gradonačelnika ovome problemu, a na kojega su ga građani ustrajno upozoravali dosegla se granica koja je zahtijevala promptno djelovanje.


– Iskreno se nadamo da je ovo samo prvi korak prema uspješnoj suradnji i suživotu AGCT-a i građana, kaže u priopćenju predsjednica VMO Centar-Sušak, Azra Zubić-Zec.