Načelnik

Mišel Šćuka otkrio što u Ravnoj Gori planiraju u 2022. godini

Marinko Krmpotić

Mišel Šćuka

Mišel Šćuka

Ravnogorski budžet za 2022. "težak" je 13 milijuna kunaProračun Općine Ravna Gora za 2022. godinu iznosi nešto više od 13 milijuna kuna, realan je i ostvariv, ističe načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka (HDZ), napominjući kako je proračun rađen na temelju svega vezanog uz rad u ovoj, kao i prethodnih godina: »Ranijih smo godina znali imati i puno više proračune, ponajprije stoga jer smo realizirali brojne financijski vrlo značajne projekte poput, primjerice, izgradnje vrtića.


Iduće godine tako velikih projekata neće biti pa nam je stoga i proračun na razini 13 milijuna kuna, a izvorni proračun iznosi oko 8 milijuna kuna.


Pri tome treba posebno reći da je ova 2021. za Općinu Ravna Gora bila financijski izuzetno teška godina.
Naime, novci koje smo iz EU izvora i nadležnih ministarstava trebali dobiti za poslove izgradnje vrtića koje smo platili svojim novcem, i to uz pomoć kredita, kasnili su pa nije bilo lako podmirivati sve obveze.


Po nedavnom prispjeću tih sredstava (ukupno oko 11 milijuna kuna), počeli smo isplaćivati sve zaostatke kojih je bilo jer neko vrijeme nismo mogli baš sve plaćati na vrijeme.


Otkup zemljišta


Na svu sreću, ta za nas financijski izuzetno teška godina je iza nas, a na temelju tih iskustava mi smo i isplanirali proračun za 2022. godnu.


U njemu nema financijski velikog projekta poput vrtića, ali je zato tu niz manjih i to vezanih kako uz komunalnu infrastrukturu (javna rasvjeta, vodovodni i sustav odvodnje), tako i uz razvoj turizma, a svakako ćemo poraditi i na otvaranju autobusnih linija koje bi omogućile ravnogorskim srednjoškolcima i studentima kvalitetniji prijevoz od Rijeke do Ravne Gore.


Najbitniji projekt bit će otkup zemljišta namijenjen budućim darovnicama mladima ili obiteljima koje se žele doseliti, živjeti i raditi u Ravnoj Gori.


Tu ćemo ideju realizirati tako da ćemo sredstvima iz općinskog proračuna kupiti nekoliko građevinskih parcela veličine oko 800 kvadrata, što je dovoljno za izgradnju kuće i uređenje prostora oko kuće.


Potom ćemo te parcele, po točno određenim uvjetima, davati na raspolaganje onima koji su spremni doći živjeti i raditi u Ravnu Goru.


Ovom demografskom mjerom želimo s jedne strane motivirati mlade da ostanu u svom zavičaju, a s druge motivirati ljude iz drugih sredina da se dosele na područje naše općine jer imamo niz potencijala koji mogu biti zanimljivi mnogima.


Uređenje sanjkališta


Drugi bitan projekt mogao bi nam biti uređenje sanjkališta u Staroj Sušici gdje planiramo postaviti pokretnu traku za sanjkaše u čijoj nabavi će, u sklopu izgradnje mreže malih sanjkališta, sudjelovati i Primorsko-goranska županija.


Za tu je svrhu obećano i predviđeno 750.000 kuna i u to ćemo ići ukoliko od županije dobijemo taj obećani novac.


No, u sam projekt svakako ćemo ići jer bi sanjkalište u Staroj Sušici predstavljalo odličnu dopunu nekim već zanimljivim sadržajima u tom mjestu, poput, primjerice, Centra za velike zvijeri te dvorca.


Svemu tome, smatramo, potrebno je dodati i nove sadržaje poput uređenih šetnica, malog parka te sanjkališta. Tim ulaganjima od Stare Sušice napravit ćemo još jednu zanimljivu turističku lokaciju naše lokalne samouprave«, rekao je načelnik Mišel Šćuka.