26. OBLJETNICA

Sjećanje na žrtve Srebrenice: Mimohod koji se iz Rijeke prelio na cijeli svijet

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Mimohod je bitan, jer još uvijek ima onih koji negiraju žrtve i genocid. Ukoliko se Europa ne trgne i ne dogodi se značajna promjena, ovako nešto se može ponoviti, upozorio je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur FerhatovićRijeka se sinoć još jednom prisjetila žrtve Srebrenice i zlokobnog 11. srpnja 1995. godine kada je počinjen jedini genocid na europskom kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata.


Pod motom »Da se ne zaboravi« sinoć je održan još jedan riječki mimohod sjećanja »Srebrenica svijetom hodi – 26 godina« koji se održava diljem svijeta povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, a jučer je okupio dvjestotinjak sudionika.


Tužna kolona


Kao i prijašnjih godina organizatori mimohoda bili su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i Udruga Mladih Bošnjaka prijatelja Rijeke i Primorsko-goranske županije, a tužna kolona sjećanja kretala se od Mosta branitelja, preko Korza do Gata Karoline Riječke, gdje je u more položeno 26 bijelih ruža, na spomen na 26. obljetnicu strašnog zločina.
Svi su oni na majicama imali otisnut broj 8.372 kojim su podsjetili na do sada pokopane žrtve genocida, a predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur Ferhatović istaknuo je da je upravo iz Rijeke prije 12 godina krenulo prvi mimohod za Srebrenicu te se taj običaj prelio na cijeli svijet.– Mimohod je bitan, jer još uvijek ima onih koji negiraju žrtve i genocid. Ukoliko se Europa ne trgne i ne dogodi se značajna promjena ovako nešto se može ponoviti. Već 18 godina imamo kolektivnu dženazu. Ove godine s 19 skeleta, a još se traga za 7.500 žrtava koje imenom i prezimenom znamo, upozorio je Ferhatović.


Nepojmljiv genocid


Sinoćnjem mimohodu pridružila se i zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan istaknuvši da je treba dati podršku sjećanju na nepojmljiv genocid.– Nepojmljivo je da se tako nešto dogodilo u srcu Europe. Potrebno je osvijestiti ljude da se takve stvari ne smiju zaboraviti, poručila je Krpan.


Osim mimohodom, 26. obljetnica genocida Srebrenice u Rijeci se obilježava i izložbom o srebreničkom genocidu pod nazivom »Srebrenica – Memento«, koja detaljnije prikazuje zbivanja tijekom ovog ratnog zločina.Izložba je postavljena u izlozima gradske uprave na Korzu te na Gatu Karoline Riječke, a može se razgledati do 24. srpnja. samom sinoćnjem mimohodu prethodilo je predstavljanje knjige »Radi Tebe« u Gradskoj vijećnici čiji je autor Jusuf Bajrektarević.