Javni poziv

Milijun kuna za obogaćivanje studentskog života i rada

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Na javni poziv Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci za prijavu projekata na koji su studenti i studentske organizacije mogle aplicirati svoje prijedloge projekata pristigle su 33 prijaveNa javni poziv Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci za prijavu projekata na koji su studenti i studentske organizacije mogle aplicirati svoje prijedloge projekata pristigle su 33 prijave, što je više nego lani kada je na javni poziv pristiglo 19 prijava te su svi prijavljeni projekti dobili financiranje.


Sada će se studentima ukupno distribuirati 1.077.259 kuna, što uključuje i iznos neutrošenih sredstva iz 2019. godine. Naime, temeljem Zakona o obavljanju studentskih poslova, Studentski centar Rijeka obvezan je na temelju javnog poziva provoditi financiranje studentskih projekata, a sredstva se prikupljaju iz naknada Studentskom centru Rijeka u studentskim poslovima u iznosu 0,5 posto neto iznosa naknade izvođaču.


Studentski centar je formirao Povjerenstvo za raspodjelu naknade za posredovanje pri obavljanju studentskih poslova čija je predsjednica pravnica Studentskog centra Marta Turudić, a povjerenstvo čine i jedan predstavnik Studentskog centra te tri predstavnika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.
– Studentski centar Rijeka donio je Odluku o kriterijima za odabir projekata i postupku odabira aktivnosti kojom se studenti usmjeravaju na projekte koji uključuju pomoć ranjivim skupinama studenata, ekologiju i održivi razvoj i slično.


Međutim, studenti mogu prijaviti projekte iz drugih područja sukladno javnom pozivu i to kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske. Smatram da će ovaj način financiranja projekata koji provodi Studentski centar Rijeka znatno doprinijeti studentskom standardu.


Javnim pozivom potičemo studente na razvijanje njihovih kompetencija u području pisanja i provedbe projekata, a što vjerujemo da će im u budućnosti pomoći tijekom njihova rada. Moramo istaknuti da su naši studenti doista vrijedni i proaktivni, pokazujući empatiju i želju za pomoći svojoj zajednici i kolegama.


Brojne aktivnosti koje će se pomoću ovog javnog poziva organizirati dodatno će obogatiti studentske živote i učiniti studiranje u našem gradu još ljepšim i zanimljivijim, a Studentski centar Rijeka će projektima pružiti potporu u pravnim i ekonomskim pitanjima tijekom njihove provedbe, pojašnjava Turudić.


Najviše prijavljenih projekata, dodaje, odnosi se na sportske aktivnosti odnosno na edukacijske i kulturne aktivnosti, a najviši iznos koji se traži za financiranje projekta temeljem poziva je 127 tisuća kuna. Riječ je o iznosu koji je zatražila studentska udruga Riteh Racing Team, a rok realizacije odabranih projekata bit će iduća godina.