Šef Nastavnog zavoda

Mićović misli da će omikron nadvladati deltu za najviše šest tjedana: ‘Moramo cijepiti čim više adolescenata’

Barbara Čalušić

Omikron će možda biti slabije patogen i možda neće imati teže forme, ali će se brzo širiti u populaciji i upravo zbog toga trebamo se štititiKao što se i očekivalo, omikron varijanta koronavirusa jučer je i službeno potvrđena i u Hrvatskoj. Prve dvije osobe kod kojih je potvrđena ova vrlo zarazna varijanta virusa s brojnim mutacijama, nisu boravile u zemljama južne Afrike gdje je prvi put potvrđena najnovija mutacija koronavirusa te se sumnja da su se zarazile na poslovnom sastanku na kojem su sudjelovali i građanii iz inozemstva. Bile su cijepljene.


U PGŽ-u jučer je zabilježno 13 novih slučajeva zaraze, a od posljedica bolesti u Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminule su tri necijepljene osobe, od kojih je jedna bila strani državljanin. U bolnici su se jučer liječila 132 pacijenta s dijagnozom COVID-19, od čega njih 16 na respiratoru, dok je broj aktivnih slučajeva u cijeloj županiji smanjen na 3.618.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović očekuje da bi omikron mogao preuzeti dominaciju nad delta sojem kroz razdoblje u okviru od više-manje šest tjedana.
– Predviđanja su da će omikron preuzeti dominaciju nad delta sojem koji je sada dominantan i to u relativno kraćem vremenu. Teško je predvidjeti hoće li to biti šest tjedana ili nešto dulje ili pak kraće. Te silne mutacije koje su dosta velike, ispoljit će se upravo na taj način i omikron će se brže širiti te će prokuženost stanovništva biti brže moguća. S druge strane, očekujemo i dobre vijesti, a to je da on neće imati toliku patogenost te da ćemo nastaviti s cijepljenjem da se imunitet stanovništva još poveća.


Omikron će možda biti slabije patogen i možda neće imati teže forme, ali će se brzo širiti u populaciji i upravo zbog toga trebamo se štititi. Bez obzira što izgleda da ovu temu izbjegavamo, mislim da bismo morali cijepiti i veći broj adolescenata kojih je kod nas u županiji cijepljeno 14 posto, jer bi si tako puno olakšali rad u školama, manje bi razreda i škola ispadalo iz režima redovne nastave i život bi bio jednostavniji.


Kad je riječ o optimističnom scenariju omikron varijante koji bi mogao biti realan, jest da bi on sa svojom visokom zaraznošću koja je veća od delta varijante, zajedno sa slabijom patogenošću, mogao biti endemski prisutan, ali neće imati patogene forme, neće opterećivati bolnicu i neće se povećavati broj hospitalizacija, tako da ćemo moći i optimistično gledati prema kraju epidemije, zaključuje Mićović.