Grobnički dondolaši

Mića i vela grobnička zvona ni korona ne more fermat!

Marko Dobrecović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Satima smo pod ovom kožom, s teretom na leđima i non-stop u pokretu. Pašu nam niže temperature, ali neovisno o temperaturama, nikad nećemo »fermat.« Tradicionalno nas se veže sa zimom i time kako ćemo je otjerati, no ona nam je sada najmanji problem. Ovogodišnja želja je da otjeramo koronu, jasan je stav dondolašaČAVLE – Grobnički dondolaši su obavili svoje tradicionalno, a prvo ovogodišnje »obahajanje« Grobinšćine. Danas je u jutarnjim satima oko stotinu »mićih« i »velih« grobničkih dondolaša krenulo s Čavala, a njihova prepoznatljiva buka i koreografija čula se u Bajcima, Cerniku, Mavrincima i ostalim čavjanskim naseljima. Dondolaši su puni posla, nižu se aktivnosti za aktivnostima, a dolazak mesopusnog razdoblja će donijeti onaj njima najdraži zadatak – da u svojoj opremi otjeraju zimu. Ovoga četvrtka je u Čavlima otkrivena silueta Grobnički dondolaš, a ovaj su vikend započeli s »obahajanjem.«


 – Krenuli smo u osam sati ujutro, posjetili sva mjesta, baš kako stoji u našem hodogramu. Službeno smo bili najavljeni u svakom selu. Sada smo u Mavrincima gdje su nas također lijepo dočekali, a obahajanje tradcionalno završavamo u večernjim satima u Čavlima. Teško je išta napraviti u doba pandemije koronavirusa. No, mi ne podnosimo inerciju. Udruga Grobnički dondolaši radi i to je također jedan od razloga zašto su dondolaši prepoznati i zašto ovako dugo traju, poručuje predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Alen Haramija.

Foto galerija: Grobnički dondolaši Foto: Vedran Karuza


Grobnički su dondolaši već dva desetljeća simboli mesopusnog veselja, pjesme i dobrih raspoloženja. Predstavljaju grobničkoga čovjeka, veselog, ali i jako vrijednog te su postali svojevrsni brend. Niti ovog puta to nije izgledalo drukčije. U Mavrincima su ih došli pozdraviti mještani, i mlado i staro, roditelji s djecom, ali i none i nonići »mićih« dondolaša. Do njih su dopirali i pogledi s balkona s obližnjih prozora i balkona. Dondolaši su zvonili u prepoznatljivom hodu, formirali karakteristična kola i pozdravljali mještane svih čavjanskih naselja.
Kože, krabuje, kopice, žunte, stomanje i ostala dondolaška oprema se izvadila iz ormara i pripremila za još jednu mesopusnu sezonu. Ove će godine imati poseban zadatak, osim tjeranja zime, žele otjerati i koronu.– Prošlih su dana bile prave proljetne temperature, no sada je malo zahladilo i dobro je da je tako. Nama je i sad jako toplo. Satima smo pod ovom kožom, s teretom na leđima i non-stop u pokretu. Pašu nam niže temperature, ali neovisno o temperaturama, nikad nećemo »fermat.« Tradicionalno nas se veže sa zimom i time kako ćemo je otjerati, no ona nam je sada najmanji problem. Ovogodišnja želja je da otjeramo koronu, jasan je stav dondolaša Alena.Dondolaši će svoje »obahajanje« nastaviti u subotu, 22. siječnja kada će obići naselja susjedne općine Jelenje, a sudjelovat će i u raznim aktivnostima programa Mesopust 2022. u organizaciji Turističke zajednice općine Čavle.