Stop nasilnicima!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen na Korzu

Bruna Matičić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Naš cilj na lokalnoj razini je naglasiti rad udruga koje rade sa ženama žrtvama nasilja i koje zagovaraju određene pozitivne zakonske pomake u smjeru zaštite žena od nasilja, istaknula je Marinella Matejčić iz udruge PaRiterMeđunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji za cilj ima podsjetiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te podignuti svijest o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, obilježen je i na riječkom Korzu uz poruku »Bitna si!«.


“Sram te i stid bilo”


Tim povodom učenice Učeničkog doma Podmurvice uz pratnju voditeljice Barbare Maras kredama su ispred Radio Rijeke ispisale različite poruke podrške upućene ženama žrtvama nasilja, a pridružile su im se žene koje su simbolički, na svojim leđima, od Kluba Jadran prenijele rad umjetnice Nives Žarković naziva »Sram te i stid bilo«.


Osim toga, aktivistkinja Ana Ajduković pročitala je autorski tekst glumice Marte Čaržavec »Volim te, ali ne« u kojem se autorica, koristeći riječi kao medij i oružje, suprotstavlja rodno uvjetovanom nasilju, a jedna od plesačica riječke grupe Flame održala je nastup koji slavi žensko osnaživanje.

Riječ je o završnom događanju sedmodnevne kampanje pod sloganom »Bitna si!« koju je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja organizirao niz riječkih udruga i inicijativa i tijekom koje se, od 19. studenoga, kroz različite umjetničke forme i aktivnosti govorilo o nasilju nad ženama i načinima borbe protiv istoga.


Kampanjom se želi ukazati na problematiku nasilja nad ženama u našem društvu koje je sveprisutno i društveno prihvatljivo, a u sklopu nje službeno je pokrenuta i mrežna stranica s istim nazivom, nastala je iz virtualnog pokreta Žene u javnom prostoru koji je ljetos započeo na Twitteru.


Svaka žena je bitna


– Tijekom sedmodnevne kampanje proveli smo niz aktivnosti kroz različite forme umjetničkih performansa, razgovora, filmova. Naš cilj na lokalnoj razini bio je naglasiti rad udruga koje rade sa ženama žrtvama nasilja i koje zagovaraju određene pozitivne zakonske pomake u smjeru zaštite žena od nasilja.


Foto galerija: Obilježavanje Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama na Korzu Foto: Vedran Karuza


Na nacionalnoj razini, ideja je da mrežna stranica Bitna.si postane mjesto na kojem je moguće dobiti uvid u realnu situaciju na terenu. Naime, neprestano se govori o statistikama koje nam ne govore o pravom stanju jer kada čitamo što se događa, vidimo da veliki broj žena, od najranije dobi doživljava nasilje.


Porukom »Bitna si!« želimo pokazati da je svaka žena bitna i da svatko ima pravo na život u slobodi i bez nasilja, kazala je Marinella Matejčić iz udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.


Na mrežnoj stranici Bitna.si, čiji je inicijator udruga PaRiter, ali i veliki broj žena koje su podijelile svoje priče, objavljuju se istinite priče i iskustva o fizičkom i verbalnom nasilju koji žene doživljavaju u javnom prostoru.


Cilj je prekinuti šutnju i započeti novo doba u kojem se žene, bez obzira na svoje porijeklo, obrazovanje, vjeroispovijest ili materijalni status, ujedinjuju i zajedno djeluju za prihvaćanje u svim prostorima.