Investicija

Medicinska škola konačno dobiva sportsku dvoranu. To je prvi takav objekt koji se gradi u Rijeci od 1990.

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Bit će to prvi takav objekt izgrađen u Gradu Rijeci od 1990. godine i u cijelosti će ga financirati PGŽ. Izrađen investicijski elaborat kapitalne investicije - izgradnje nove osnovne škole u MarinićimaRIJEKA – Kroz iduća dva tjedna bit će potpisan ugovor o početku izgradnje Sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci, što će biti prvi takav objekt izgrađen u gradu Rijeci od 1990. godine. Vrijednost projekta je 12,6 milijuna kuna i u cijelosti će ga financirati Primorsko-goranska županija.


Također, upravo je izrađen investicijski elaborat kapitalne investicije u školstvu – izgradnje nove osnovne škole u Marinićima, vrijedan osamdeset milijuna kuna, a koji uskoro ide na usvajanje Županijskoj skupštini. Nositelj tog projekta je Općina Viškovo, koja je ishodovala građevinsku dozvolu, a Županija će ga solidarno financirati polovinom iznosa. Ta će škola u startu imati 450 učenika, jer trenutno osnovnu školu u Viškovu pohađa čak 920 učenika u dvije smjene, kazala je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.


Najavila je također da će u ovoj godini Županija s 1,6 milijuna kuna financirati programe iznad zakonskog standarda te izvijestila da će ove godine Prva riječka hrvatska gimnazija, kao treća u Hrvatskoj, nakon škola u Zagrebu i Varaždinu, započeti s programom međunarodne mature. Na taj će se način učenicima već od ove jeseni omogućiti stjecanje IB svjedodžbe koja im otvara izravan upis na fakultete diljem svijeta. Za početak realizacije ovog vrijednog projekta Županija je osigurala 378 tisuća kuna.
Stilin je, odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti povećanja razrednih odjeljenja u gimnazijama u županiji, kazala kako to trenutno nije opcija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne dozvoljava uvođenje novih gimnazijskih programa, u protivnom bismo ih morali zamijeniti drugim, jer je riječ i o novim zapošljavanjima, što trenutno Ministarstvo ne odobrava. Na području naše županije 31 posto učenika je u gimnazijskom programu, što je na hrvatskoj razini, kazala je Stilin.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je kako su na prošlotjednom kolegiju usvojeni, između ostalog, izvještaji o poslovanju županijskih ustanova u kulturi, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja i Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, za koje je u proračunu za 2020. godinu bilo osigurano jedanaest milijuna kuna.


– Važno je reći da su i u uvjetima epidemioloških mjera naši muzeji uspjeli realizirati veći dio planiranih aktivnosti. Zabilježili su više od četrdeset tisuća posjetitelja, organizirali sedamnaest stalnih i privremenih izložbi, održali oko 400 programa i radionica, imali 600 tisuća pregleda na društvenim mrežama i realizirali osamnaest europskih projekata, rekao je župan Komadina.