UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Medicinska škola hit među riječkim učenicima: Na jednog fizioterapeuta 12 osmaša

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Slično je i s budućim farmaceutskim tehničarima jer se za kvotu od 24 mjesta prijavilo 292 kandidata, nešto lakše bit će upisati smjer medicinska sestra opće njege, za čijih se 56 upisnih mjesta prijavilo 249 kandidataRIJEKA – Za jedno upisno mjesto fizioterapeutskog tehničara Medicinske škole Rijeka natječe se čak 12 osmaša – pokazuju to preliminarni podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja o broju prijavljenih programa budućih srednjoškolaca u Primorsko-goranskoj županiji.


Iako smjer fizoterapeutskih tehničara nije zaprimio najveći broj prijava kandidata, zbog male upisne kvote od 24 mjesta i do sada zaprimljene 302 prijave to je usmjerenje koje će kandidati najteže upisati.


Jednaka borba u toj školi vodi se i za mjesto u razredu budućih farmaceutskih tehničara, jer za kvotu od 24 mjesta prijavilo se 292 kandidata, a nešto lakše bit će upisati smjer medicinska sestra opće njege za čijih se 56 upisnih mjesta prijavilo 249 kandidata, dok je smjer zdravstveno-laboratorijskog tehničara koji također ima upisnu kvotu od 24 mjesta prijavilo 200 osmaša.


Gimnazijski programi
Iako je, baš kao i prijašnjih godina, Medicinska škola apsolutni hit među osmašima te se za upis njenih programa vodi žestoka utrka, ništa manje nisu popularni ni gimnazijski programi za koje je upisna utrka jednako žestoka. Štoviše, prema podacima Ministarstva, najveći broj kandidata klikao je ove godine smjer opće gimnazije i to u Gimnaziji Andrije Mohorovičića.


Naime, do sada je taj program prijavilo 527 osmaša, a ukupno će mjesto u klupi dobiti njih 72, što znači da se za jedno upisno mjesto mjesto bori više od sedam završenih osnovaca. I ostali gimnazijski programi, kao i prijašnjih godina, ulaze u sam vrh poželjnosti upisa pa tako sa 480 prijava drugo mjesto zauzima također opći gimnazijski smjer Prve sušačke hrvatske gimnazije čija upisna kvota iznosi 96 mjesta.


Po broju prijavljenih treće je mjesto zauzeo opći gimnazijski smjer Prve riječke hrvatske gimnazije kojeg želi upisati 440 osmaša, a nudi im se upisna kvota od svega 48 upisnih mjesta te je borba za ulazak u tu školu još žešća nego u GAM-u, jer za jedno upisno natječe se više od 9 osmaša. Jednako teško bit će dobiti mjesto u klupi jezičnog smjera te škole, jer zaprimljeno je 327 prijava za također 48 upisnih mjesta.


Poželjni ekonomisti


Na listi najpoželjnjih programa našao se i smjer ekonomist Ekonomske škole Mije Mirkovića koji za sada broji 318 prijava za 72 upisna mjesta, a poželjnim osmaši smatraju smjer upravni referent te škole za koji se prijavilo 203 kandidata te će se upisati njih 48. Među strukovnim školama svojim klikanjem osmaši su u sam vrh svrstali i Hotelijersko-turističku školu u kojoj bi smjer hotelijersko-turistički tehničar upisamo 260 kandidata, no tu će želju ostvariti njih 72.


Među ovogodišnjom generacijom osmaša velik je broj onih koji bi željeli biti i web dizajner, čak njih 251, no Prirodoslovna i grafička škola ima mjesta za njih svega 24, a poveći je broj i onih koji žele u tehničare za računalstvo, jer taj je program prijavilo 244 osmaša, dok Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo raspolaže sa svega 24 upisna mjesta tog usmjerenja. Jednako popularan je i smjer tehničara za mehatroniku Elektroindustrijske i obrtničke škole koji raspolaže sa 48 mjesta i do sada prijavljenih 201 kandidata.


Za ukupno 2.319 primorsko-goranskih osmaša prijave obrazovnih programa završavaju 22. srpnja, a tada započinje i ispis prijavnica. Primorsko-goranske srednje škole, njih 32, ove im godine nude 2.888 upisnih mjesta, a prema hodogramu upisa krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica koje učenici potpisane dostavljaju razredniku je 24. srpnja, dok će 25. srpnja biti objavljene konačne ljestvice poretka.