Zaštićeni krajobraz

Neka Lisina ponovo postane izletište

Marina KiriginLISINA – Lisina je očišćena od smeća i otpada. Do planinarskog doma dovedena je voda i napravljena septička jama. Ceste prema Lisini ipak još su uvijek teško prohodne, posebice bijela cesta koja preko Rukavca vodi do nekad atraktivne rekreacijske zone generacija Matuljaca. Prostor oko, ali i sam planinarski dom značajno su devastirani, iako velikim naporima članovi udruge Lisina Avantura iz Matulja pokušavaju taj objekt dovesti u red. Ipak, za značajnija ulaganja prije svega potrebno je riješiti vlasničke odnose tog objekta.


Naime, područjem Lisine do 2018. godine upravljala je Javna ustanova Park prirode Učka, a potom je sukladno zakonu predano Javnoj ustanovi Priroda koja je osnovana da brine o zaštićenim krajobrazima, pa tako i o području Lisine. JU Priroda ne tako davno sklopila je ugovor s Udrugom Lisina Avantura Matulji koja u ime javne ustanove pazi na ovo područje kao čuvari prirode. Županija matuljsku udrugu prati financijski, kroz natječaj za udruge, i osigurava troškove goriva za rendžere koji brinu o Lisini, a zauzvrat oni Lisinu pokušavaju sačuvati od daljne devastacije, zbog čega je i organizirano nekoliko ekoloških akcija na tom području te je Lisina sada očišćena od smeća.


– Naš cilj je jasan – revitalizacija Lisine u obliku u kakvom je nekada postojala, kao sportsko-rekreativni centar Matulja, ali i naše županije. Naglasak bi bio na očuvanju krajolika, obnovi i stavljanju u funkciju samog doma, zapravo sačuvati ovo malo što je ostalo. Da bi uspjeli realizirati obnovu doma, potrebno je udružiti snage. Lisina je sada čista i nadamo se da će tako ostati jer je u jednom trenutku postala deponij. Migrantska ruta je malo »skrenula«, tako da je područje mirno i sigurno – rekao je Željko Čanadžija, predsjednik udruge Lisina Avantura Matulji pred planinarskim domom.
Vedran Kinkela, SDP-ov kandidat za načelnika Matulja, zahvalio se članovima udruge koji su od samog osnutka udruge napravili veliki posao, održali brojne ekološke akcije, donekle obnovili dom.


– Cijeli ovaj zaštićeni krajobraz kao i planinarski dom je ostao zapostavljen. Došao sam članovima udruge dati potporu. Kao kandidat za načelnika Matulja u svoj program, kao jedan od prioriteta, stavio sam revitalizaciju zaštićenog kraja Lisine i to kroz obnovu planinarskog doma. Želja mi je da Lisina ponovno bude prostor na ponos Matujkama i Matujcima kao što je nekada bio. Za to je prvi preduvjet obnova ceste kako bi se moglo do doma stići vozilima. Vjerujem da će uz podršku PGŽ-e i Općine Matulji ovaj kraj ponovno procvasti i urediti kao sportsko-izletnička zona kao što je to »zapisano« i u prostornom planu Općine Matulji – rekao je Kinkela.


Župan Zlatko Komadina naveo je kako Općinu Matulji po pitanju uređenja i stavljanja u funkciju Lisine čeka veliki posao, potrebno je riještiti vlasničke odnose planinarskog doma te potom ga urediti i dati na upravljanje. Uz to, kaže Komadina, treba popraviti ceste, od kojih je dio nerazvrstanih, dio je pod Hrvatskim šumama, a dio nije ni ucrtan. Konferenciji za novinare prisustvovali su i članovi udruge Lisina Avanture Matulji i predsjednik matuljskog ogranka SDP-a Slobodan Juračić koji vjeruje da bi uređenje samog doma moglo biti dovršeno u naredne četiri godine.