HDZ

Matija Laginja ponovo želi mjesto načelnika Klane

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Matija Laginja osam je godina bio načelnik Klane i skoro sve ono što je Klana u ovom SDP-ovu mandatu dobro učinila, smatra svojom zaslugomMatija Laginja jučer se u Klani predstavio kao HDZ-ov kandidat za načelnika, a potporu su mu na licu mjesta pružili šef HDZ-a PGŽ-a i ministar mora, prometa i veza Oleg Butković te bivši ministar turizma i sadašnji HDZ-ov kandidat za župana PGŽ-a Gari Cappelli.


Matija Laginja osam je godina bio načelnik Klane i skoro sve ono što je Klana u ovom SDP-ovu mandatu dobro učinila, smatra svojom zaslugom.


– Naš je program 99 posto završen, a da je kvalitetan bio i prije četiri godine vidi se po tome što su se jedino projekti iz mog programa ostvarili. Primjerice, obnavlja se vatrogasni dom u Klani, završeno je reciklažno dvoriše, završeno je, doduše, još lani, ali prije nekoliko dana je otvoreno; vjerojatno se čekalo predizborno vrijeme da se presiječe vrpca.
Napravljena je katastarska izmjera za Klanu, a sad će krenuti i za Studenu. To su sve naši projekti otprije, koje je ova vlast nastavila, i ti naši projekti generiraju budući rast i razvoj općine Klana, koja je zaslugom ministra Butkovića dobila obilaznicu Viškova i time postala predgrađe Rijeke – kazao je Laginja i kao buduće projekte najavio uređenje vrlo opasna raskrižja na ulazu u Klanu, na kojemu je bilo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtnim ishodima, te stavljanje makadamske ceste u funkciju graničnog prijelaza do ulaza u Schengen.– Cilj mi je i poticanje poduzetništva. U svojim dvama mandatima sam u radnoj zoni riješio sve imovinskopravne zavrzlame, pa se sad nakon dugo godina u Klani pokrenula gospodarska aktivnost, za što sam upravo ja zaslužan.


Sve će to privući ljude u Klanu koji će tu živjeti i raditi, povećati broj stanovnika i prihode. Ulagat ću u kulturu, socijalu i sve što ljudima iz ovoga kraja treba, poručio je Laginja. Cappelli se, kao kandidat za župana, referirao na stanje klanjske škole i sportske dvorane.


– Srećom da je u Klani prije bila neka druga država jer ovdje dosad vjerojatno ne bi bilo ni škole ni dvorane. Nakon skoro 40 godina mislim da je vrijeme da netko to riješi, kazao je i dodao da nije samo pitanje vanjskog uređenja škole nego i sređivanje svih školskih uvjeta koji su u skladu s ovim stoljećima i potrebama djece.


– Isto se odnosi i na sportsku dvoranu. To su dvije krucijalne stvari; školstvo i zdravstvo su osnovne stvari o kojima se županija treba brinuti, a mislim da je Klana klasičnan primjer kako se županija ne brine.


Zahvaljujući Laginjinim sjajnim projektima netko sad po Klani presijeca vrpce, Laginja je zaslužio da, kad već programe radi, i presječe vrpcu.


Butković je izrazio uvjerenje da će Laginja, nakon dvaju plodnih mandata u ulozi načelnika, i s novim programom i mlađom ekipom ostvariti pobjedu.


– Ovo je poruka svim biračima Klane da probaju usporediti što je bilo prije četiri godine i vide da je ovo što se događa sada rezultat najviše onoga što je Laginja radio u svojim dvama mandatima.


Obilaznica od Viškova bila je jedan od najvećih izazova kad sam postao ministar i napravili smo je, a i u Klani je potrebna opsežna obnova cesta, a za to sve postoje sredstva, no ŽUC PGŽ-a ne radi dobro, kazao je Butković.