Obranjen rad

Mateo Paulišić prvi riječki doktor iz područja fizike

Ingrid Šestan Kučić

Dr. sc. Mateo Paulišić sjajno je obranio svoju disertaciju

Dr. sc. Mateo Paulišić sjajno je obranio svoju disertaciju

Osim astrofizike i čvrstog stanja, naši doktorski studenti pokazuju velik interes za medicinsku fiziku, pa ćemo u skoroj budućnosti nastojati ponuditi i Diplomski studij medicinske fizike, kazala je dekanica Fakulteta za fiziku Rajka Jurdana ŠepićRIJEKA – Na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci obranjen je prvi doktorat u povijesti riječkog visokoškolskog obrazovanja iz područja fizike.


Razumijevanje gravitacije


Doktorsku disertaciju pod nazivom »Simetrije višeg spina i baždarni modeli« (»Higher-spin-like symmetries and gauge models«) obranio je Mateo Paulišić pod mentorstvom prof. dr. Predraga Dominisa Prestera, a kako navodi prvi riječki doktor znanosti iz područja fizike, riječ je o pristupu poljima »viših spinova«.


– U jako pojednostavljenom opisu spin nam govori o tome koliko puta neki objekt moramo okrenuti da bi se vratio u početno stanje. Primjerice, šalicu za čaj jednom okrenemo za puni krug, pa možemo reći da ima spin 1. Postoje neke značajne indikacije da bi nam dobro razumijevanje viših spinova moglo pomoći u potpunijem razumijevanju gravitacije, objašnjava Paulišić.
Na pitanje o planovima za budućnost kaže da se u najbližoj budućnosti planira dobro odmoriti i provesti vrijeme s obitelji i prijateljima.


– Nakon toga nastavit ću se baviti znanošću, a namjera mi je ostati u Hrvatskoj, najavljuje riječki doktorand.


Prema ocjeni voditeljice doktorskog studija prof. dr. Dijane Dominis Prester, obrana disertacije dr. sc. Matea Paulišića bila je iznad očekivanja, a veliki broj prisutnih i duga konstruktivna diskusija nakon prezentacije rada pokazali su da je riječki »mladi« doktorski studij pobudio velik interes ne samo kolega već i javnosti, te postavio visoke standarde za budućnost.


Povjerenstvo

 


Povjerenstvo za obranu prvog riječkog doktorskog rada iz fizike, koji je branjen na engleskom jeziku, činili su: izv. prof. dr. Tomislav Terzić, doc. dr. Darko Mekterović i doc. dr. Marina Manganaro s riječkog Fakulteta za fiziku, dr. sc. Athanasios Chatzistavrakidis i dr. sc. Larisa Jonke s Instituta »Ruđer Bošković« te izv. prof. dr. Maro Cvitan s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb.

– Doktorski studij fizike na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci drugi je postojeći doktorski studij fizike u Hrvatskoj, uz studij na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, koji postoji već dugo.


Ugodno smo se iznenadili velikim interesom za upise, čak smo imali i situaciju većeg broja prijava od dopuštene upisne kvote, čemu se nismo nadali, imajući u vidu zahtjevnost tog studija i mali broj potencijalnih kandidata u Hrvatskoj.


Specifičnost našeg studija je što se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku, a studij je projektno orijentiran na znanstveni rad te internacionalizaciju i interdisciplinarnost, što otvara vrata našim doktorandima za karijere u Hrvatskoj i svijetu ne samo u znanosti već i u realnom sektoru, naglašava prof. dr. Dominis Prester.Gaudeamus, radujmo se


Dodajući da je dugo trebalo da studij fizike ostvari i obrazovanje iz fizike do najvišeg stupnja, dekanica Fakulteta za fiziku prof. dr. Rajka Jurdana Šepić ističe da je riječ o studiju koji je među najstarijima na riječkom Sveučilištu jer egzistira još od 1964. godine.


– I zato gaudeamus, radujemo se na Fakultetu za fiziku svi s našim mladim dr. sc. Mateom Paulišićem, koji je prvi među doktorandima riječkog Doktorskog studija sjajno obranio svoju disertaciju.


Time je otvorio novu etapu razvoja doktorskog studija Fizika, koji nam je od velikog značaja jer pruža obrazovnu vertikalu našim studentima fizike, kao i drugima koji su ga odlučili upisati u Rijeci.


Osim astrofizike i čvrstog stanja, naši doktorski studenti pokazuju velik interes za medicinsku fiziku, pa ćemo u skoroj budućnosti nastojati ponuditi i Diplomski studij medicinske fizike, zaključuje dekanica.