Riječki gradonačelnik

Marko Filipović u Napulju na konferenciji “Gradonačelnici gradova luka”: Želimo Rijeku učiniti još boljim i razvijenijim gradom

Sanja Gašpert

Uz riječkog gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i gradonačelnici Valencie, Monfalconea, Livorna, Napulja, Genove i RaveneRiječki gradonačelnik Marko Filipović sudjelovao je u radu konferencije “Gradonačelnici gradova luka”, koja je održana u talijanskom Napulju, u sklopu manifestacije Tjedan pomorskog prometa u Napulju.


Uz riječkog gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i gradonačelnici Valencie, Monfalconea, Livorna, Napulja, Genove i Ravene, koji su u svojim izlaganjima govorili o iskustvima i izazovima s kojima se susreću gradovi – luke.


– Rijeka se danas snažno razvija, među ostalim i zahvaljujući razvoju svoje luke koja je pak veliki iskorak napravila kroz provedbu projekta Rijeka Gateway iza kojeg stoji i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.
Riječ je o najopsežnijem projektu od osnutka Republike Hrvatske namijenjenom sveobuhvatnoj revitalizaciji dijela riječkog priobalja i povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.


U sklopu projekta, među ostalim je izgrađen novi kontejnerski terminal, cesta, rekonstruirana pristaništa, a u tijeku je realizacija projekta nove marine, odnosno jedne od najvećih investicija u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, vrijedna oko 50 milijuna eura, poručio je Filipović, dodajući da će nova Marina svoje prve brodove dobiti 2025. godine te će, uz brojne gradske, državne i privatne projekte koji se odvijaju u gradu, zasigurno unijeti promjene u život grada i njegovih građana.


– Vjerujem da sve ovo pokazuje povezanost razvojnih planova grada Rijeke s planovima razvoja luke. Kao najvažnije intermodalno središte i glavna teretna tranzitna luka za srednju i istočnu Europu u Republici Hrvatskoj, Rijeka je oduvijek bila snažno povezana s lukom i morem.


Svakako namjeravamo i dalje ići tim smjerom, ali i nastaviti s razvojem turizma u našem gradu koji i sada ostvaruje zaista značajne rezultate, dodao je Filipović u svom obraćanju na kongresu, zaključivši da je cilj učiniti Rijeku još boljim, razvijenijim i uspješnijim gradom.


Na marginama susreta u Napulju gradonačelnik Filipović održao je sastanak i s gradonačelnikom Ravene Micheleom de Pascaleom na temu buduće suradnje dvaju gradova luka.


Inače, manifestacija Tjedan pomorskog prometa u Napulju je uz gradonačelnike gradova luka okupila i predstavnike talijanske Vlade, gospodarstvenike te stručnjake u znanstvenim i kulturnim područjima.