HDZ

Marina Tomić Pujić za načelnicu Viškova: Školu ćemo izgraditi EU sredstvima

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Župan očito nije čitao Nacionalni program oporavka RH, mi ćemo 40 milijuna kuna koje bi Općina Viškovo dala za gradnju škole, povući od EU-a, kazao je kandidat HDZ-a za župana primorsko-goranskogMarina Tomić Pujić kandidatkinja je Hrvatske demokratske zajednice za načelnicu Viškova, koja se jučer predstavila novinarima, u društvu kandidata za svog zamjenika Dinka Beakovića, predsjednika ŽO HDZ-a PGŽ-a i ministra mora, prometa i veza Olega Butkoviće, te bivšeg ministra turizma i sadašnjeg kandidata HDZ-a za župana PGŽ-a Garija Cappellija.


– Imam 35 godina, volim naš kraj i zato smo suprug i ja odlučili naše troje djece podizati upravo ovdje. Završila sam Pravni fakultet i specijalizirala pravo europskih integracija.


Moj program stavlja naglasak na potrebe mladih obitelji s djecom vrtićke i školske dobi, izgradnju škole i montažno-modularnih objekata koji će služiti kao dječji vrtić, zdravstveni centar i sportska dvorana, uređenje cestovne infrastrukture, zaštitu okoliša i zdravlja te na potrebe osoba starije životne dobi i drugih potrebitih.


Pravo na zdrav život
Ne odobravam planirano zaduženje u iznosu od 103 milijuna kuna jer će ono, uvećano za sadašnje zaduženje, iznositi 117 milijuna kuna, a to su dva općinska proračuna. Taj će dug, ako se realizira, financijski opteretiti upravo nas.


Nisam zadovoljna zastupanjem općine prema županiji jer smatram da smo se trebali izboriti da škola bude ranije izgrađena i da je PGŽ financira u većem iznosu, tim više što smo mi ti koji trpe županijski otpad.


Viškovo nedovoljno koristi mogućnost privlačenja EU sredstava, od 2017. do 2020. godine privuklo se svega 4,5 milijuna kuna, rekla je Tomić Pujić.


Dinko Beaković je poručio da je Općina Viškovo zadnjih pedesetak godina žrtva raznoraznih deponija smeća.


– Viškovo ima pravo na zdrav život, na čist zrak i dat ću sve od sebe da se Marišćina dovede u red. Ili je dovesti u red, ili je zatvoriti, zaključio je.
Gari Cappelli je kazao da su i u Viškovu problemi škola i dvorana.


– Čuli smo ovih dana župana Zlatka Komadinu koji je obećao školu, ali 2018. godine ju je već trebao otvoriti, a sad obećaje da će je otvoriti u sljedećem mandatu i to sredstvima oko 40 milijuna kuna od PGŽ-a, a isto toliko bi trebala dati Općina Viškovo, koja je ionako već prezadužena.


Mi nudimo drukčije rješenje, župan očito nije čitao novi Nacionalni program oporavka RH koji nudi mogućnost gradnja škola europskim sredstvima, pa ćemo 40 milijuna kuna koje bi Općina Viškovo dala za gradnju škole povući od EU-a, iskoristiti dijelom za izgradnju sportske dvorane, igrališta i rekreaciju, kazao je Cappelli i najavio da će pokrenuti inicijativu da Viškovo dobije status grada.


Penali bolji od trovanja


Oleg Butković kazao je da je Tomić Pujić ozbiljna kandidatkinja s političkim iskustvom.


– Došli smo ovdje ovom novoizgrađenom cestom 427 koja je bila jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za Općinu Viškovo, ali i za Klanu. Općina Viškovo koja je poduzetnički orijentirana, koja ima marljivo stanovništvo koje poduzetnički diše, koja je jedna od najpotentnijih i najjačih općina danas u Hrvatskoj, zaslužila je jednu ovakvu cestu, ali zaslužuje i puno bolju vlast.


Izbor Marine Tomić Pujić i Dinka Beakovića je novi početak za Općinu Viškovo, jer vidimo da se mnogi mali i veći infrastrukturni projekti ovdje u Viškovu ne događaju, a danas ima jako puno sredstava i u ministarstvima i u fondovima.


Jedna ovakva općina ne smije si dozvoliti da nema riješeno pitanje škole ni prometne infrastrukture u centru. S problemom Marišćine mora se uhvatiti u koštac i mi ćemo kao Vlada učiniti sve da se Marišćina ili stavi na zdrave osnove, ili da se zatvori, a za to nam je potrebna županijska vlast i župan, ali ne ovakvi koji su propustili priliku da riješe problem.


Ako se Marišćina ne bude riješila, a može se riješiti, onda su i penali EU bolji od trovanja stanovništva, zaključio je Butković i podsjetio da je HDZ u Viškovu pobijedio na proteklim parlamentarnim izborima.