Humanitarno natjecanje

Malonogometni maškarani turnir za malog Vitu

P. N.

Mirella Mladin, Ivan Mihaljek, Ivana Lovrić i Iva Vlah / Foto S. KLEVA

Mirella Mladin, Ivan Mihaljek, Ivana Lovrić i Iva Vlah / Foto S. KLEVA

Budući da je šestogodišnji Vito Vlah ovisan o inzulinu, javna molba upućena je Ministarstvu zdravstva da se pumpica neophodna za održavanje bolesti pod kontrolom što prije nađe na listi lijekova HZZO-aKASTAV – Ove ćemo godine održati 15. jubilarni maškarani malonogometni turnir ali kao i svake godine, turnir ima humanitarni karakter, kazao je jučer Ivan Mihaljek, predsjednik Kluba mladih IDS-a Liburnija. Humanitarna akcija »Mladi za mlade« odvijat će se pod motom »Svi za Vita«, pomoći ćemo našem mladom sugrađaninu, šestogodišnjem Viti Vlahu.


Mirella Mladin, članica predsjedništva IDS-a je zahvalila na pomoći kastavske gradske uprave i gradonačelniku Mateju Mostarcu, ali i Općini Matulji i njezinom načelniku Mariju Ćikoviću s obzirom da se dječji dio malonogometnog turnira održava u sportskoj dvorani u Matuljima. Prihod od kupnje ulaznica na ulazu u dvorane gdje će se održavati malonogometni turnir, usmjerit će se za humanitarno veliko srce, ovaj puta za akciju »Svi za Vita«.


– Nažalost mali Vito je od gotovo samog rođenja krenuo po bolnicama, nakon što mu je otkrivena laukemija, sada, prije godinu dana i dijabetes. Vito je ovisan o inzulinu i ovom prilkom želim svima zahvaliti na velikom srcu, kazala je mama Iva Vlah pojasnivši da osim prikupljanja novčane pomoći, više njima kao roditeljima znači javna molba upućena Ministarstvu zdravstva da se ta pumpica neophodna za održavanje bolesti pod kontrolom, nađe na listi lijekova HZZO-a. Naime, ta pumpica koja je neophodna malim bolesnicima može se nabaviti u Njemačkoj, u Italiji je nešto skuplja, a mjesečna doza košta 340 eura. Pokušavamo zapravo pokrenuti inicijativu da se ta pumpica što pije nađe na listi HZZO-a, da je možemo nabaviti i kupiti ovdje u Hrvatskoj. S druge strane ukoliko bude prikupljeno više novčanih sredstava spremni smo razgovarati i s predstojnicom onkologije u Dječjoj bolnici Kantrida, dr. Jelenom Roganović koja će zasigurno znati u što je najbolje utrošiti višak sredstava, kazala je mama Iva neizmjerno zahvalna na velikom ljudskom srcu, velikoj podršci izraženoj putem društvenih mreža i svim sudionicima turnira i onim »velikim« i onim »malim«.

– U svim dosadašnjim humanitarnim akcijama na ovom Liburnijskom malonogometnom maškaranom turniru prikupili smo više od 350 tisuća kuna i obradovali mnoge kojima je pomoć u tom trenutku bila neophodna. I zato s ponosom tvrdimo da je ovaj maškarani turnir postao svojevrsni karnevalski brend za kojeg se zna i izvan okvira naše regije. Stoga još jednom zahvala svima koji su na bilo koji način turnir i humanitarnu akciju podržali i na taj način pomogli ali i oživjeli i oteli zaboravu ono zbog čega je cjelokupna manifestacija nastala, za naš domaći liburnijski maškarani identitet, zaključio je Mihaljek.Ivana Lovrić podsjetila je da se u subotu 8. veljače dječji turnir održava u Matuljima s početkom u 8.30 sati i nastavlja u podne za seniroske maškarane ekipe u kastavskoj dvorani. 


Temeljni cilj uz očuvanje tradicije i običaja ovih krajeva je osvijestiti da oko nas nažalost živi mnogo djece i mladih koja nisu imala sreće okusiti ljepote bezbrižnog djetinjstva kao većina ostalih, upravo zbog bolesti, siromaštva ili narušenih obiteljskih odnosa, kazala je IDS-ovka Lovrić.