Tržnica

Mala placa na Brajdi. Mnogi pričaju da “tamo nema ničega”, ali uvjerili smo se u posve suprotno

Katarina Bošnjak

Ponuda je solidna – samo se radi o puno manjoj količini proizvoda



Pun gradski autobus, a na vratima se čeka iduća stanica i razgovara o tome tko izlazi kada i gdje. Izlazi se na Brajdi, ide se na tržnicu, ili barem ono malo štandova što je od tržnice ostalo.


»Nema vam ničeg na Brajdi«, dobacuje netko iz autobusa.


No, u krivu je. Iako je prodavača na ovoj placi daleko manje nego na, primjerice, glavnoj riječkoj placi, ponuda je solidna – samo se radi o puno manjoj količini proizvoda. Naravno da se od mjesta sa svega pet ili šest prodavača, odnosno prodavačica, ne može očekivati obilje proizvoda ili egzotično voće, ali ne može se reći da na Brajdi nema ničega, jer ima. Ima velike mlade kapule za 1,50 eura po macu, ima domaće svježe zelene salate i mrkve po cijenama od oko 3 eura po kilogramu, ima klementina za 2,20 eura po kilogramu. U ponudi ima sasvim dovoljno povrća i voća za lagani obrok ili marendu, a povremeno zamijeniti odlazak na centralnu riječku tržnicu odlaskom na Brajdu dovoljno je da ova mala placa nastavi s radom.




Našlo se na Brajdi i rotkvica, korabe, peršina, matovilca, rikole, rajčice, jabuka i banana – proizvoda dostatnih za brzinsku proljetnu salatu.


Odličan način za iskoristiti svježu mrkvu u salati je naribati je na trakice ili pak skroz na sitno, a u kombinaciji s malo balzamičnog octa super se slaže s rajčicom i rikolom.


Ako u to još ubacite malo mozzarelle ili pancete, salata odmah postane bogatija i punijeg okusa, a istovremeno ostaje lagana. Nije naodmet dodati i tanko narezane rotkvice ili krutone, čime se značajno može poboljšati tekstura jela.