PRETIJESNI RIJEČKI BAZENI

Mala djeca na mali bazen radnim danom mogu od 21 do 22,30 sati?!

Damir Cupać

Nedostaje slobodnih termina za građanstvo na bazenima na Kantridi  Foto/Damir ŠKOMRLJ

Nedostaje slobodnih termina za građanstvo na bazenima na Kantridi Foto/Damir ŠKOMRLJ

Iz gradskog Odjela za sport odgovaraju da termini za građanstvo utorkom, četvrtkom i petkom u kasnijim večernjim satima nisu primjereni za malenu djecu, niti su njima namijenjeni, već su za malu djecu u pratnji roditelja/staratelja osigurani termini vikendom - subotom od 13 do 15 sati, a nedjeljom od 9 do 18 sati

RIJEKA – Dakle, da su Bazeni Kantrida krcati, to smo znali. I to je pohvalno. Ali da su tako krcati da predškolska djeca koja nisu uključena u neku organiziranu aktivnost preko tjedna mogu doći na red za najmanji bazen, onaj od 70 centimetara dubine, jedino u terminu od 21 do 22,30 sati, to nismo znali. I to je sramota. A saznali smo zahvaljujući Tajani Glažar koja je najprije mislila da je neka greška pa je tražila pojašnjenje od Rijeka sporta, a odgovor ove gradske tvrtke bio je baš birokratski klasik – oni nisu odgovorni, oni samo upravljaju bazenima, a termine određuje Grad Rijeka.Tajana Glažar e-mailom je upozorila Rijeka sport u kakvu su glupu situaciju dovedeni roditelji najmlađe djece.

Iznajmljivanje bazena


– Molim pojašnjenje o tome kakvom ste točno profilu roditelja i djece namijenili temin za građanstvo radnim danom od 21 do 22 i 30 sati na dječjem bazenu. Evidentno sama, kao i moji prijatelji/poznanici s malom djecom (koja jedino dječji bazen mogu koristiti) negdje griješim pa se trudimo tu istu djecu do 21 sat staviti na spavanje. Pretpostavljam da je ovakav raspored slika najobičnijeg nemara prilikom pisanja istog. Ako smatrate da su termini djeci u 21 sat smisleno dodijeljeni, vidim to kao uvredu i diskriminiranje građana s malom djecom. Molim vas da raspored za građanstvo prilagodite te omogućite korištenje dječjeg bazena u vrijeme primjereno maloj djeci. Zahvaljujem, napisala je Tajana Glažar.Dobila je odgovor na službenoj Facebook stranici.– Odgovorili su da je Rijeka sport samo izvršitelj, a ne i vlasnik. Istim pitanjem sam se obratila u Grad Rijeku, no do danas nisam dobila odgovor. Najiskrenije raspored smatram uvredljivim. I diskriminirajućim. To je jednako diskriminirajuće kao staviti bazen za invalide na četvrti kat u zgradi bez lifta. Bilo bi manje uvredljivo da termina nema. Dosta je bitno spomenuti da se nedjeljni cjelodnevni termin nerijetko skrati jer se dječji bazen iznajmljuje za rođendane. To je još veća nebuloza. Moram napomenuti da otvaranje termina koji se stvarno može i koristiti ne zahtijeva nikakav poseban angažman. To je prostor koji je i tako grijan, koji ima zaposlene osobe za održavanje i sigurnost. Nema dodatnog financijskog opterećenja, a i da ima – zar najmlađima ne treba omogućiti korištenje bazena? Jako smo ponosni kada Rijeku treba u medijima spomenuti kao grad sportaša. Baš se evo taj isti grad iskazao na nečemu što ne iziskuje nikakav trud, već samo malo zainteresiranosti, ocijenila je Tajana Glažar.

Termini za građanstvo


I dok smo čekali odgovor Grada Rijeke, mislili smo da se zabrinuta mama zabunila. No, nije. U Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu potvrdili su njezine navode.– Građani sa svojim mališanima imaju mogućnost korištenja malog, tzv. dječjeg bazena u sklopu kompleksa Bazeni Kantrida u terminima za građanstvo. Za malu djecu u pratnji roditelja/staratelja, u ovom trenutku osigurani su termini vikendom – subotom od 13 do 15 sati, a nedjeljom od 9 do 18 sati. Termini za građanstvo utorkom, četvrtkom i petkom u kasnijim večernjim satima nisu primjereni za malenu djecu, niti su po svojoj vokaciji i namijenjeni za naše malene sugrađane. Režim, odnosno raspored korištenja Bazena Kantrida posljedica je kako praćenja zahtjeva iznimno velikog broja korisnika, tj. njihovih iskazanih interesa i potreba kroz period od izgradnje kompleksa bazena na Kantridi do danas, iz čega proizlaze kategorije korisnika i sam broj korisnika – fizičkih i pravnih osoba, tako i redoslijeda u prioritetima korištenja, navode u Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Interes i mogućnosti


Dodaju da malena djeca, dakle, u ovom trenutku imaju priliku baviti se plivanjem ili učiti plivanje na Bazenima Kantrida kroz organizirane aktivnosti, odnosno, zajedno s roditeljima u terminima za građanstvo koji su tijekom vikenda u primjereno vrijeme za mališane, i naravno, uz prisustvo ovlaštenih kvalificiranih spasitelja, službenih osoba.– Grad Rijeka nastoji izaći u susret svim građanima, pa tako i roditeljima s malom djecom kojima je, za sada, mali bazen na raspolaganju tijekom vikenda. S obzirom na interes i na mogućnosti, razmatrat će se i eventualni dodatni termini. Za sve informacije ili pak sugestije, Vaša čitateljica se slobodno može obratiti Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, zaključili su u Gradu Rijeci. 


U Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kuturu naglašavaju da Bazeni Kantrida na dnevnoj bazi bilježe oko 1.300 »ulaza«, tj. korisnika, pri čemu prioritet u korištenju imaju brojne riječke sportske udruge koje provode javne potrebe u sportu Grada Rijeke i koje okupljaju iznimno velik broj članova koji se organizirano, pod stručnim vodstvom, bave plivačkim sportovima, primjerice plivanjem, sinkro plivanjem, vaterpolom, skokovima u vodu, ronjenjem, triatlonom. Tako velik broj organiziranih korisnika iznimno opterećuje sve bazene u sklopu kompleksa Bazeni Kantrida.– Konkretno, na malom »dječjem« bazenu odvija se niz organiziranih aktivnosti za naše najmlađe sugrađane. U njemu treniraju djeca iz svih riječkih plivačkih klubova, iz vaterpolo kluba, provode se programi udruga koje se bave sportskom rekreacijom, a brojne aktivnosti organizira ili suorganizira sam Grad Rijeka. Neke od aktivnosti koje se održavaju u malom bazenu su projekt obuke neplivača koji organizira Dječji vrtić Rijeka u koji su tijekom tri mjeseca uključena djeca riječkih sportskih vrtića, Plivački vrtić koji provodi PK Primorje Croatia osiguranje u suradnji s Gradom Rijekom za djecu od četiri do šest godina, »Rijeka pliva« – projekt Grada Rijeke koji godišnje uključuje preko 1.000 učenika iz riječkih osnovnih škola, »Prve tri su najvažnije« – UNICEF-ov projekt koji provodi Društvo športske rekreacije Patak i koji obuhvaća djecu u dobi od osam mjeseci pa do tri godine. Pored navedenog, mali »dječji« bazen svakog dana, prema uputama Zavoda za javno zdravstvo, mora imati period izvan upotrebe, radi tretiranja vode, čime se postiže njena konstantna visoka kakvoća, sve u cilju zaštite zdravlja korisnika, navode u Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu.