HDZ-ova KANDIDATKINJA

Majda Burić: “Obersnelove vulgarnosti, vrijeđanja i seksizam su dno komunikacije”

Damir Cupać

Marko Gracin

Marko Gracin

Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje, za svu hranu snizit ćemo PDV s 25 posto na 13 posto, povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto, a poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto. Na ove izbore HDZ ide pobijediti i naš najvažniji partner u tome su građaniMajda Burić u središtu pažnje medija bila je prije tri godine kada se natjecala za mjesto županice, a protukandidat joj je bio Zlatko Komadina. Tu je bitku izgubila, a prilika za popravni stiže već za 20-ak dana jer će ona biti na listi HDZ-a u 7. izbornoj jedinici, dok će listu Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici nositi Komadina.


Na kojem mjestu ste HDZ-ove izborne liste u 7. izbornoj jedinici i jeste li zadovoljni tretmanom u stranci?


– Članica sam HDZ-a 20 godina, dakle pola svojeg života. Uvijek sam bila angažirana i aktivna te stekla veliko iskustvo i znanje, od mjesne i općinske razine, preko županijske pa sve do nacionalne. Kontinuirani profesionalni, politički i osobni razvoj smatram preduvjetom dobrog upravljanja i vođenja. Ne bih rekla da se radi o tretmanu u stranci, nego o odnosu s kolegama, prijateljima i svim članovima i o međusobnom uvažavanju i fokusiranosti na cilj.


Neki od njih, nakon toliko godina u politici, postanu bitni kao i članovi obitelji. Zato HDZ nije samo moja stranka. Mi smo zajednica. To je moja obitelj. Eto takav je moj odnos prema stranci. Veže nas isti cilj, a to je dobrobit naše domovine, razvoj, napredak, uključivost, solidarnost prema onima koji imaju manje, bolja i sigurna Hrvatska. Uz dužno poštovanje prema svima, jedino HDZ ima kapacitet i znanje za vođenje države nabolje. Zato mislim da je svako mjesto na listi čast.


Zaštitili radnike


Nakon tri i pol godine eto vas opet u duelu sa županom Zlatkom Komadinom. Na lokalnim izborima ste izgubili političku bitku, kakva je vaša procjena, kako će ovaj put proći duel s Komadinom koji će biti na listi Restart koalicije?
– Na lokalnim izborima 2017. godine, kada sam bila kandidatkinja za županicu, HDZ je ostvario najbolji rezultat ikad, 26 posto birača dalo je povjerenje HDZ-u. Nažalost, jako je malo nedostajalo za drugi krug. No uvjerena sam da ćemo dogodine na lokalnim izborima dobiti župana iz redova HDZ-a.


Primorsko-goranska županija zaslužila je brzog, sposobnog, okretnog župana koji će riješiti Marišćinu, koji će sagraditi novi autobusni kolodvor, koji će Rijeku, priobalje, Gorski kotar i otoke staviti u fokus i to pokazati i dokazati ulaganjima i ubrzanim razvojem.


To treba našim građanima, a ne županove lijepe riječi i opravdanja zašto se nešto ne može. Kako će proći duel s Komadinom i Restartom? Tako da će HDZ pobijediti na izborima i da ćemo imati sadašnjeg i budućeg premijera Plenkovića koji je jedini sposoban voditi Hrvatsku u sigurnu i bolju budućnost što je nebrojeno puta i dokazao.


Sjetite se krize u Agrokoru, »3. maju«, Uljaniku, »Đuri Đakoviću« pa i potonje korona krize. Sve je to riješeno uspješno, a to nije slučajnost, već umijeće vođenja i upravljanja u krizi. Na muci se uvijek poznaju junaci! Sjetite se gospodarske krize dok je na vlasti bio SDP (2011.-2015.). I tada je postojala mjera poticanja očuvanja radnih mjesta.


Znate li koliko je puta konzumirana u te četiri godine? Samo 2.008 radnika dobilo je potporu. Toliko o SDP-ovoj usmjerenosti na radnike i radna mjesta. Zbog velike količine nesposobnosti tadašnje Vlade na burzi je završilo skoro 400.000 radnika.


Usporedbe radi, HDZ-ova je Vlada tom mjerom obuhvatila gotovo 600.000 radnika i 97.000 poslodavaca i na taj način smo osigurali svakom radniku 4.000 kuna neto plus doprinose što znači da je država po radniku sveukupno osigurala oko 5.800 kuna mjesečno. Zaštitili smo radnike, zaštitili smo gospodarstvo jer znamo ideju provesti u djelo. SDP to ne zna.


Osnažili Gorski kotar


Prigovarali ste u kampanji za lokalne izbore da Primorsko-goranska županija nema adekvatan odnos prema Gorskom kotaru. Sada ste bili dio izvršne državne vlasti pa nas zanima što ste napravili za Gorski kotar, o kojim konkretnim projektima i mjerama je riječ?


Županu Komadini je i dan danas najveći otok u našoj županiji Gorski kotar. Gorani jako dobro pamte kako loš zakon može cijeli kraj dovesti u stanje upitne opstojnosti. Podsjećam da je u vrijeme SDP-a Zakon o brdsko-planinskim područjima naše gradove, općine i stanovnike obezvrijedio i bacio na koljena jer smo ostali bez trećine proračunskih sredstava.


Ova je Vlada u potpunosti promijenila odnos prema Gorskom kotaru i za njega napravila itekako najviše. Učinili smo Gorski kotar politički bitnim. O njemu se govori na najvišim razinama vlasti, za njega se radi, u njega se sustavno ulaže. Kao što smo i obećali, donijeli smo novi Zakon o brdsko-planinskom području kao i Zakon o potpomognutim područjima čime smo tim krajevima osigurali više od 150 milijuna kuna. Cjelokupni prihod od poreza na dohodak država je prepustila lokalnoj i regionalnoj razini čime smo ih dodatno financijski osnažili.


Godišnje to iznosi više od dvije milijarde kuna. Veliki smo fokus stavili na otoke, brdska područja, potpomognuta područja, općenito ruralne krajeve, za što smo osigurali znatna financijska sredstva, dvije milijarde kuna, što je nikad izdašnije, posebice u usporedbi s vremenom vladavine SDP-a kad je to bilo 10 puta manje, 207 milijuna kuna. Do 31. ožujka ove godine na području 9 goranskih gradova i općina ugovoreno je 164 milijuna kuna projekata.


Na području naše Primorsko-goranske županije ukupno je ugovoreno 5,5 milijardi kuna iz fondova EU-a. Za razvoj infrastrukture na području PGŽ-a osigurali smo skoro 200 milijuna kuna. Naglašavam da sufinanciramo rad zimske službe za što smo osigurali 18 milijuna kuna, sufinanciramo izgradnju dvaju novih vrtića u Ravnoj Gori i Fužinama, financiramo plaće žena koje su zaposlene u projektu ZAŽELI, financiramo produljeni rad dječjih vrtića i poboljšanje materijalnih uvjeta u njima, za cestu Hrvatsko – Ložac osigurali smo 34 milijuna kuna i napravili ono što su mnogi obećavali. Mi smo to izvršili.


Udvostručili smo šumski doprinos, što znači da Hrvatske šume goranskim gradovima i općinama godišnje uplaćuju oko 11 milijuna kuna. Danas nema ministarstva koje u svom proračunu nema Gorskog kotara. Ulaganja su značajna i nikad izdašnija, a tako ćemo i nastaviti jer nas čeka još puno posla. S ponosom najavljujem da ćemo u idućem mandatu po uzoru na Projekt Slavonija pokrenuti sličan projekt za Projekt Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Gorski kotar kojim u te naše krajeve namjeravamo uložiti dvije milijarde kuna. To je jedan od 10 prioriteta u Programu HDZ-a za predstojeće parlamentarne izbore.


Izvrsna Vlada


Kako biste ocijenili rad Vlade premijera Andreja Plenkovića? Naime, mnogi će s razlogom prigovoriti da je riječ o Vladi iz koje je otišlo najviše ministara zbog korupcijskih afera?


– Bez imalo lažne skromnosti i uz napomenu da sam uvijek bila stroga i pravedna profesorica, rad premijera Plenkovića i Vlade HDZ-a ocjenjujem izvrsno. Tim više što je na leđa naše Vlade palo sve – od brojnih kriza do prirodnih katastrofa i sve smo uspješno riješili. Iza nas je uspješan mandat i u Hrvatskoj se danas bolje živi nego prije četiri godine.


Do početka pandemije stvorili smo 110.000 novih radnih mjesta i postigli najveću zaposlenost od stjecanja neovisnosti, mirovine su rasle za 12-15 posto, uveli smo nacionalnu mirovinu, majkama smo osigurali dodatno uvećanje mirovine od dva posto po svakom rođenom ili posvojenom djetetu, roditeljsku naknadu povećali smo za 112 posto, s 2.560 na 5.600 kuna, minimalna plaća narasla je za 754 kune, prosječna plaća narasla je za 1.147 kuna, povećali smo plaće učiteljima, nastavnicima i profesorima za 23,5 posto, liječnicima i sestrama za 20 posto, programom Zaželi osigurali smo zapošljavanje 6.300 žena u ruralnim područjima koje pomažu u više od 30.000 kućanstava, razinu ugovorenosti sredstava iz fondova EU-a povećali smo s devet posto, što nam je u nasljeđe ostavio SDP, na 94 posto, smanjili smo poreze za gotovo devet milijardi kuna, snizili PDV na određene proizvode, a istodobno ostvarili proračunski višak.


Javne financije su vođene nikad ozbiljnije i odgovornije što nas je dovelo do zdravog ekonomskog rasta zbog čega smo i koronakrizu dočekali puno spremniji i otporniji nego prethodnu gospodarsku krizu. Teza oporbe o ministarima koji su iz Vlade otišli zbog korupcijskih afera je lažna teza. Tko je od tih ministara, osim jednog, u bilo kakvom procesu? Ti procesi ne postoje. Teza o korumpiranosti je laž i podvala i to je ljudima važno objasniti.


Bernardićev primitivizam i Obersnelove vulgarnosti

Kako komentirate prigovore SDP-a da nije pristojno obilaziti gradilište nove riječke bolnice, a bez da se na obilazak pozovu predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije?


– Kad SDP priča o pristojnosti, bilo bi im najpametnije da se osvrnu na Bernardićev primitivizam i jezični izričaj koji je dno dna svake komunikacije, a na lokalnoj razini neka se osvrnu na Obersnelov diskurs prilikom sjednica Gradskoga vijeća. Vulgarnosti, vrijeđanja, seksizam, sramota i dno komunikacije. Što se tiče KBC-a Rijeka, to je najveća kapitalna investicija u zdravstvenom sustavu ikad u Hrvatskoj koji je omogućila Vlada HDZ-a. Za izgradnju smo u proteklom razdoblju osigurali 875 milijuna kuna. To je bitno znati i to je jasna poruka svim Riječanima i stanovnicima naše županije. S obzirom na to da je obilazak bio usmjeren na predstavnike Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem, ne vidim nikakav razlog za prozivanje od strane Grada i Županije. Oni su članovi Povjerenstva za izgradnju, a ne predstavnici Ministarstva zdravstva. Trebalo bi im biti drago da je u našoj županiji svako toliko neka visoka državna delegacija jer svaki takav posjet puno znači i puno donosi.

Nova radna mjesta


Mislite li da je Vlada napravila dovoljno za Gorski kotar i Primorsko-goransku županiju u cjelini u četiri godine i kakav je odnos prema tom kraju kada je riječ o izbornom programu HDZ-a? – Odgovorno tvrdim da niti jedna vlada dosad za PGŽ nije napravila toliko koliko vlade HDZ-a, a posebice Vlada premijera Plenkovića.


Svojim smo djelima jasno pokazali senzibilitet prema našoj županiji; i Rijeci i priobalju i otocima i Gorskom kotaru. Spomenut ću samo kampus na Trsatu, riječku obilaznicu, KBC Rijeka, rješavanje krize u »3. maju«, izgradnju ceste D 403 te, prema mojem mišljenju najvažniji infrastrukturni projekt nakon Pelješkog mosta, nizinsku prugu Rijeka – Zagreb.


Što se tiče našeg programa za parlamentarne izbore, on je ambiciozan, integralan i sveobuhvatan, a najvažnije od svega, realan i ostvariv. U središtu našeg programa su hrvatski građani i njihove potrebe. Stvorit ćemo uvjete za otvaranje novih 100.000 radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Povećat ćemo prosječnu plaću na 7.600 kuna, a minimalnu na 4.250 kuna.


Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje, za svu hranu snizit ćemo PDV s 25 posto na 13 posto, povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto, povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto, nastavit ćemo izgradnju druge cijevi tunela Učka, obilaznice Novog Vinodolskog, dionice Križišće – Žuta Lokva, ceste D403 do luke Rijeka. Kao što sam već navela, pokrenut ćemo Projekt Gorski kotar po uzoru na Projekt Slavonija.


Teško je očekivati da će itko dobiti dovoljno mandata na ovim izborima za komotnu većinu. Kakav je koalicijski potencijal HDZ-a i tko su vam mogući postizborni koalicijski partneri i možete li zamisliti suradnju sa Škorinim Domovinskim pokretom?


– Na ove izbore HDZ ide pobijediti i naš najvažniji partner u tome su hrvatski građani. Kao što je rekao premijer Plenković, HDZ je spreman sjesti za stol s onima koji će Hrvatsku vući naprijed. Naši građani moraju biti svjesni tko je odigrao ključnu ulogu u tome što danas za predsjednika imamo SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića. Ti ključni igrači bili su Škoro i Most.


Oni su pozivali svoje birače da ne izađu na izbore ili da prekriže listić i time direktno doveli kandidata SDP-a na mjesto predsjednika Republike. Za to su oni zaslužni. Naravno da je svaki glas bitan. Vjerujem da su građani prepoznali da se u ovim izborima bira hoćete li dati glas onima koji su osigurali zdravlje i sigurnost, radna mjesta i gospodarski rast ili grupacijama koje su same sebi cilj ili pak onima koji su se dokazali kao nesposobni.