Neuređeno parkiralište

Luka Rijeka uvodi naplatu parkiranja na Brajdici sjever: “Nisu ni označili parkirna mjesta”

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prostor je djelomično asfaltiran, obiluje rupama, klimavim šahtovima, rđavim kukama i sličnim zamkamaLuka Rijeka, na ograđenom lučkom području na Brajdici – sjever, od rujna uvodi naplatu parkiranja. Riječ je o prostoru koji je pomorsko dobro, ali u koncesiji ove tvrtke. Ova vijest nije baš svima »sjela« pa smo tako dobili jedno reagiranje u kojem se čitateljica pita – kako je moguće uvesti naplatu, bez prethodno uređenja prostora?


– Buduće parkiralište nije uređeno, niti su označena parkirna mjesta. Rečeno nam je da toga neće ni biti. Radi se o prostoru na kojem godinama »na divlje« parkiraju sretnici koji dođu dovoljno rano da uhvate mjesto na prostoru koji je djelomično asfaltiran, obiluje rupama, klimavim šahtovima, rđavim kukama i sličnim zamkama, na mjestima i smećem koje se taloži godinama. Smrada također ne nedostaje – stoji u tom emailu.


U Luci Rijeka navode da su se na to odlučili kako bi na Brajdici uveli malo reda, ali i spriječili krađu drvne građe.
– Brajdica je postala divlji parking, i do 300 vozila dnevno, a krađa uskladištene drvne građe normalna pojava. Na tu lokaciju moći će se parkirati smo pretplatnici koji će dobiti kartu, cijena mjesečne karte iznosit će 350 kuna, dok će se stanarima koji tu žive omogućiti po jedno slobodno mjesto.


Zainteresirani za pretplatu, uglavnom tvrtke, već su pozdravili ovu mogućnost, dok stanari negoduju jer bi htjeli više slobodnih mjesta, to jest i za goste. Ovo je za sada prvi korak prema uspostavi većeg reda na Brajdici sjever, a nadalje se planira i postupno uređenje oštećenih površina – kratki je komentar ove tvrtke.


Saznali smo i to da zbog broja automobila na Brajdici koncesionar ponekad nije mogao na adekvatan način koristiti spomenutu lokaciju, a za koju plaća naknadu.