Upisi na fakultete

Logopedija apsolutni hit među riječkim maturantima, evo i ostalih popularnih studija

Ingrid Šestan Kučić

Foto VedranKaruza

Foto VedranKaruza

Bilo je 345 prijava za taj studij, od čega su 83 kandidata Logopediju označila kao prvi izbor. Prema istom kriteriju drugo mjesto zauzima studij Psihologije te treće mjesto studij Dentalne medicine, istaknula je prorektorica, prof. dr. Marta ŽuvićPrema prvim rezultatima ljetnog upisnog roka na studijske programe Sveučilišta u Rijeci pravo upisa na jedan od riječkih fakulteta ostvario je 2.621 kandidat što znači da će za jesenski rok upisa ostati slobodno 738 upisnih mjesta.


Najavljujući da će konačni rezultati biti objavljeni 29. srpnja prorektorica za studije, studente i unapređenje kvalitete, prof. dr. Marta Žuvić kaže da su prvi upisni rezultati u okvirima prošlogodišnjih, a najveći interes maturanata izazvao je prošle godine uveden preddiplomski studij Logopedije.


Prvi izbori


– Bilježimo izvrsnu zainteresiranost kandidata za nove studijske programe, a gledano prema omjeru upisne kvote i prvog izbora studij Logopedije je zauzeo prvo mjesto na ljestvici interesa.
Bilo je 345 prijava za taj studij, od čega su 83 kandidata Logopediju označila kao prvi izbor. Prema istom kriteriju drugo mjesto zauzima studij Psihologije te treće mjesto studij Dentalne medicine, istaknula je prorektorica.


Na riječkom studiju Psihologije za jedno se mjesto u prosjeku borilo više od troje kandidata jer je njih 138 označilo taj studij kao prvi izbor, a nudila im se upisna kvota od 42 mjesta.


Studij Dentalne medicine riječkog Fakulteta dentalne medicine ušao je pak među među prvih pet studijskih programa prema visini prosjeka ocjena kandidata koji su ostvarili pravo na upis te imaju prosjek ocjena 4,67.


Ništa manje atraktivan među maturantima nije ni novi studij Farmacije, koji je prijavilo 435 kandidata, a njih 45 taj je studij označilo kao prvi izbor. S obzirom na to da taj studij raspolaže upisnom kvotom od 30 mjesta, jasno je da mjesta na jesenskom upisnom roku neće biti.


Upisnih mjesta neće biti ni za sve studijske programe Fakulteta zdravstvenih studija, za studij Medicine i Medicinsko-laboratorijske dijagnostike Medicinskog fakulteta, ali i za studije Pedagogije, Kulturologije, Menadžmenta održivog razvoja, Biotehnologije, Ranog i predškolskog odgoja.


Najesen se neće moći upisati ni učiteljski studij, njemački jezik, engleski jezik, kao ni Građevinarstvo i Računalstvo.


Brojne prijave


– To su sve studijski programi koji su zaprimili velik broj prijava i gdje su trenutačno popunjene upisne kvote kandidatima koji su ostvarili pravo upisa. Velik je interes bio i za studij Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Akademije primijenjenih umjetnosti, no unatoč velikom interesu malo je kandidata ostvarilo pravo upisa.


U odnosu na lani i studij Likovne pedagogije bilježi veći inteteres, kao i studij Poslovne ekonomije na engleskom jeziku Ekonomskog fakulteta. Studij Brodogradnje Tehničkog fakulteta već dvije godine bilježi rast popunjenosti upisne kvote, istaknula je prof. dr. Žuvić.


Riječko sveučilište na ovogodišnjim upisima raspolagalo je ukupnom upisnom kvotom od 3.359 upisnih mjesta, a za jesen će se kandidatima nuditi 516 mjesta na redovnim studijima i 222 na izvanrednim.


Prijave za jesenski rok upisa počinju već danas i traju sve do 16. srpnja.