Riječka vrata

Ljubav prema Rijeci i prema fotografiji: Nevjerojatan kolaž predstavlja ljepotu našeg grada na originalan način

Sanda Milinković

FOTO/Jurica Žumberac

FOTO/Jurica Žumberac

Tijekom popodnevne šetnje gradom koji teče, rodila se ideja o prikupljanju fotografija za rijetko viđen projekt.Grčki filozof Platon skovao je frazu „Ljepota je u oku promatrača“. Teško će koja druga rečenica bolje opisati kolaž sastavljen od fotografija koje prikazuju 200 riječkih vrata. Žureći na posao ili u školu, prošli smo pored toliko detalja kojima nismo dali preveliku važnost ili ih jednostavno nismo niti primijetili. Upravo je u tome razlika između prolaznika i amaterskog fotografa Jurice Žumberca.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica Žumberac

Žumberac se fotografijom bavi već dugi niz godina, a kako sam kaže: „Ljubav prema fotografiji se rodila još u vrijeme dok sam fotkao obiteljska okupljanja i izlete“. Osim ljubavi prema fotoaparatu, Žumberac gaji i velike osjećaje prema gradu Rijeci. Kaže da mu je upravo ovaj grad vječna motivacija za fotografije.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacNjegova svestranost i igra s objektivom, dovela ga je do ideje fotografiranja riječkih vrata.  U samo jedno popodne, ovaj je fotograf prikupio dvjestotinjak slika koje prikazuju vrata u sasvim novom svijetlu – kao detalj koji zaista privlači pažnju.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacKolaž fotografija zrači energijom prihvaćanja raznolikosti, a nas je zanimalo gdje se skrivaju vrata živopisnih boja. „Vrata su snimljena na potezu od riječke tržnice do Starog grada, uključujući strogi centar grada.“


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacŽumberac nam je u razgovoru otkrio i da mu je za čitav projekt trebalo samo jedno popodne. Nakon toga je nekoliko dana proveo obrađujući fotografije na jedinstven način kako bi ih prikazao u što boljem svijetlu.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacKao većina ideja koje stoje iza velikih projekata, Žumberac nam je otkrio  i da ova stigla sasvim slučajno. „Volim slikati po Rijeci i to mi je glavni motiv. Ulično fotografiranje nije moj osnovni smjer, ali volim se angažirati svugdje. Kolaž se činio dobrom idejom jer nisam još nigdje vidio kolaž sastavljen od tolikog broja fotografija.“


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacAutor jedinstvenog projekta, originalno je kolaž objavio u grupi “Volim grad koji teče”, na Facebooku. U kratkom je vremenu prikupio mnoštvo pozitivnih komentara. „Pozitivni komentari i oduševljenje ljudi mi daju motivaciju za daljnji rad. Lijepo je kad se nekome sviđaju vaše fotografije“, priznao nam je Žumberac.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica ŽumberacNakon ovakve originalne ideje, nismo mogli ne pitati kakvi su mu daljnji planovi. Žumberac nam je kroz smijeh dodao da ga prijatelji zezaju hoće li budući projekt uključivati fotografiranje prozora. „Novi projekt bi mogao biti nešto slično. Želja mi je biti i ostati originalan, a svakako planiram još koji kolaž nekih minijatura, ali ne – neće biti prozori“.


FOTO/Jurica Žumberac


FOTO/Jurica Žumberac