DJECA ZA DJECU

Ljeto uz čekić, dlijeto i motorku. Posjetili smo kiparsku koloniju viškovske udruge u Liscu

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Uz idejnog začetnika Rajka Sroka, koloniji se priključilo pet starijih kipara i šestero osnovnoškolaca koji su marljivo učili vještine duboreza u drvu te dvoje srednjoškolaca koje Srok polako upućuje u izradu skultpuraLISAC – U Liscu je održana 6. po redu kiparska kolonija u organizaciji Kiparske udruge »Mato Tijardović Viškovo« tijekom koje je petnaestak umjetnika u drvu stvaralo skulpture na temu pod geslom »Djeca za djecu«. Uz Rajka Sroka, predsjednika Kiparske udruge i idejnog začetnika ove manifestacije, koloniji se priključilo pet starijih kipara i šestero osnovnoškolaca koji su marljivo učili vještine duboreza u drvu te dvoje srednjoškolaca koje Srok polako upućuje u izradu skulptura.


– Sudionici su radili svakoga dana, od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 sati. Birajući teme i motive po vlastitom izboru, u petodnevnoj kiparskoj koloniji napravili smo 33 drvoreza i nekoliko skulptura, govori nam Rajko Srok, dugogodišnji voditelj kolonije i škole kiparstva koja se, osim u Liscu, dosad održavala i u Viškovu te Staroj Sušici. Zadovoljan postignutim rezultatima, Srok objašnjava da su nastale skulpture napravljene u crniki, krušvici i trešnji, a duborezi u lipi koja je idealna za prve korake u duborezu i kiparstvu, te podsjeća da su sve kiparske kolonije imale humanitarni karakter.


Rajko Srok s mladim polazniciima Pavelom Jurišićem,Tonijem Mrvčićem i Matejom Hostom / Foto Marko Gracin


Foto: M. GRACIN


Foto Marko Gracin


Srednjoškolci Toni Mrvčić i Matej Host / Foto Marko Gracin


Donacija Petrinji


– Kiparska udruga »Mato Tijardović Viškovo« humanitarna je udruga i sve radove realizirane u proteklim izdanjima kolonije donirali smo ustanovama za potrebite, školama i vrtićima. Ovogodišnje radove odlučili smo donirati jednoj petrinjskoj školi, rekao je Srok dodajući kako je predivno djecu, ali i starije generacije učiti ovim vještinama. Među najmlađim učenicima kiparske kolonije bio je i Pavel Jurišić, osmogodišnjak koji se s izradom duboreza u drvu upoznao prije samo mjesec dana, a tijekom petodnevne kolonije napravio je osam slika.
– Napravio sam kućice, tenk, brod i avion. Nije mi teško raditi s drvom i izrađivati duboreze. Najbitnije je biti strpljiv i ne žuriti se, rekao je Pavel koji dlijetom i čekićem u ruci barata s lakoćom. Uz njega, u kiparskoj su koloniji sudjelovali i srednjoškolci, Toni Mrvčić i Matej Host, koji su kazali da im se rad u drvu jako sviđa. Umjetnine u drvu izrađuju već osam godina, a počeli su od duboreza i slika te su ove godine napravili i svoje prve kipove, čovjeka i ženu, koristeći motornu pilu.


Smirujući posao


– Sviđa mi se izrađivati i duboreze i kipove, a najljepši je osjećaj kada na kraju vidimo što smo napravili, rekao je Toni Mrvčić, na čije se riječi nadovezao i Aldo Blečić, Srokov susjed koji se svake godine priključi koloniji.


– Izrađujem radove već osam godina u sklopu kolonije, ali i kod kuće. Svi govore da za izradu ovih umjetničkih radova treba imati živaca, ali ja ću vam reći da to smiruje živce i opušta dušu, rekao je Blečić.


Rajko Srok s najmlađim polaznikom, osmogodišnjim Pavelom / Foto Marko Gracin


Zadnji dan kolonije u Liscu, subota, ujedno je bila i prilika da zainteresirani pogledaju izložbu i rad ovih kipara, a sve radove nastale u sklopu kolonije, prije odlaska u Petrinju, moći će se pogledati i na izložbi koja će se organizirati u sklopu Matejne u Viškovu. Pokrovitelji ovogodišnje kiparske kolonije, kojima se voditelj Rajko Srok zahvaljuje na dugogodišnjoj potpori i suradnji, jesu Općine Klana i Viškovo te Primorsko-goranska županija.