Neugodno iznenađeni

Listu za Rijeku šokirao stav platforme Možemo: Pozdravljamo investicije u Porto Barošu i širenje marine

Biljana Savić

Danko Švorinić i Ana Blečić Jelenović

Danko Švorinić i Ana Blečić Jelenović

Stranci Možemo! preporučujemo da se i dalje bave onime za što su i osnovani, a to su problemi Zagreba i Zagrepčana, poručio je Danko ŠvorinićRIJEKA – Prostor oko lansirne rampe i lučice u sklopu kompleksa Torpedo država treba vratiti gradu koji ga treba staviti u funkciju i približiti građanima.


Predstavnici države su to bili najavili pred godinu dana, ali iz Grada Rijeke do sada nitko nije reagirao. Tužna sam kad vidim kako to sad izgleda.


To je zona u kojoj planiramo stvoriti još jedno gradsko središte za izlazak na more i urediti oko 250 komunalnih vezova u lučici, rekla je novinarima kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović.
Prema njenim riječima, iskoristila bi se postojeća infrastruktura za ugostiteljske i poslovne sadržaje, a tu je i palača Whitehead, nova prometnica.


Za uređenje ove lokacije moguće je apliciranje na europske fondove, a kao drugu lokaciju na kojoj Lista za Rijeku planira razvoj takvih sadržaja navela je prostor buduće lučice Pećine, kao mjesto još jednog potencijalnog kontakta građana s morem.


– Mi u Listi za Rijeku pozdravljamo najave novih investicija u Porto Barošu i potencijalno širenje novih sadržaja za nautičare i građane na putničku obalu. Investicija u Porto Baroš i širenje marine na putničku obalu je prilika koju ne smijemo propustiti.


Za to su potrebne izmjene GUP-a, što je prilika i za rješavanje zamršenog odnosa između Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i države oko nadležnosti nad obalom.


U budućem četverogodišnjem razdoblju ću, kad je u pitanju povratak obale građanima, inzistirati na investicijama, novim sadržajima i osiguranom pristupu građanima. Od toga nema odstupanja, naglasila je Blečić Jelenović.


Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je da je bio neugodno iznenađen nedavnom konferencijom za novinare stranke Možemo! na kojoj su njihovi predstavnici izrazili protivljenje vjerojatno najvećoj investiciji u Rijeku u posljednjih 50 godina i stavljanju obale u funkciju nautičkog turizma i naših Riječana.


– Na putničkoj obali trenutno se nalaze parkiralište i ilegalna marina državne lučke uprave. Postoji cijeli niz primjera na Mediteranu gdje nautičke luke nisu neka zatvorena i zabranjena zona za građane, već mjesto pristupa moru i društvenog okupljanja poput Nice, Valencije ili nama najbližeg Rovinja.


Dakle sasvim sigurno da Porto Baroš i putnička obala kao buduće marine neće biti zatvorene za građane Rijeke i njihov pristup moru već obrnuto. To možemo obećati građanima kao zaštitnici njihovih interesa u budućem sazivu Gradskom vijeću.


A stranci Možemo! preporučujemo da se i dalje bave onime za što su i osnovani, a to su problemi Zagreba i Zagrepčana, poručio je Švorinić.