Sprečavanje vandalizma

Lista za Rijeku ima Akcijski plan protiv grafita i uništavanja imovine

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Lista za Rijeku novinarima jepredstavila prijedlog Akcijskog plana za sprečavanje vandalizma i najavila da će se na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća naći i prijedlog zaključka Kluba Liste za Rijeku o potrebi izrade akcijskog plana za suzbijanje vandalizma na području grada Rijeke. Kao su pojasnili predstavnici Liste za Rijeku, predlaže se mjera prema kojoj bi tajnici mjesnih odbora i komunalni redari bili dužni pojačano nadzirati pojavu novih grafita i oštećenja gradske imovine.


Građane bi se dodatno informiralo o mogućnostima prijava svih oblika vandalizma na besplatni telefonski broj komunalnoga redarstva, organiziralo bi se interventno uklanjanje grafita u roku od 24 sata od njihovoga uočavanja na imovini grada, javnim površinama ili na zgradama komunalnih i trgovačkih društava i ustanova.


Usvoje li se prijedlozi Kluba Liste za Rijeku, na zgradama čija će se pročelja obnoviti uz sufinanciranje iz gradskoga proračuna uvest će se obveza premazivanja zgrada zaštitnim premazom do tri metra visine, a Grad Rijeka kontinuirano će obavještavati medije o počinjenim oblicima vandalizma.
Član predsjedništva Liste za Rijeku Filip Jakovac istaknuo je da je izrada Akcijskog plana nužna zbog neprihvatljivog stanja u Rijeci u uličnom vandalizmu koje uključuje brojne slučajeve oštećenja i uništavanja gradske i privatne imovine, ocjenjujemo nužnim izradu akcijskoga plana za sprečavanje vandalizma na području grada.


– Ulični vandalizam, osim što uzrokuje financijsku štetu Gradu Rijeci i našim sugrađanima, predstavlja loš izgled grada koji se sprema za godinu u kojoj će nositi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, istaknuo je Jakovac uz poruku da se ovime neće dodatno opteretiti proračun nego efikasnije koristiti postojeće resurse uz bolju suradnju s građanima.


Predsjednik Kluba Liste za Rijeku Zvonimir Peranić naglasio je da vandalizam kao namjerni čin koji uzrokuje oštećenje i uništavanje javne ili privatne imovine, nažalost, sve učestaliji.


– Stoga predlažemo izradu Akcijskoga plana koji bi sustavno djelovao u smanjenju vandalizma. Mjere koje predlažemo su dvojake. Prvenstveno se treba usredotočiti na uzroke. Predlažemo da se kroz već iskušani građanski odgoj u kojemu je Rijeka napredna, dodatno usredotoči na razvoj građanske ključne kompetencije, odnosno na svijest o vlastitome mjestu u društvu, odnosno zajednici. Ostale mjere predlažu reakciju na, odnosno djelovanje na posljedice, kazao je Peranić.