Energetska održivost

Piršić na skupu o energetskoj tranziciji: Školujte trećemajce da po Hrvatskoj rade fotonaponske elektrane

Filip Brnelić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vjeran Piršić kaže da se osim zajednica na Krku i u Križevcima, nitko u Hrvatskoj ne bavi pitanjem energetske tranzicijeU organizaciji Liste za Rijeku i europskog stranačkog saveza European Free Alliance (EFA) održana je konferencija na temu zelene energetske tranzicije s aspekta lokalnih zajednica i projekata.


Na skupu pod nazivom “Energetska održivost u Europskoj Uniji – Od energetske krize do suvereniteta i autonomije” sudjelovali su domaći te međunarodni izlagači iz Katalonije, Vojvodine i Slovenije koji su raspravljali o važnosti obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca u kontekstu energetske diverzifikacije Europe.


Lokalna zajednica te njene potrebe kao polazišne točke ocijenjene su kao ključne u suočavanju s izazovima europske ovisnosti o ruskim energentima i ostalim fosilnim gorivima, čemu razmjena iskustava i perspektiva te europsko umrežavanje uvelike može pomoći.
Tematske točke konferencije ticale su se pitanja ekonomskog rasta, integracije obnovljivih sustava u europski energetski sustav, poslovnog aspekta energetske tranzicije, kao i praktičnih primjera energetskih zajednica kao jamca energetske stabilnosti i sigurnosti.– Izgradnja postrojenja za obnovljivu energiju uz poštivanje potreba lokalne zajednice jedna je od glavnih tema u brojnim dijelovima Europe.


Lista za Rijeku i EFA žele donijeti jedan novi smjer u lokalnoj politici, gdje će struka progovarati kroz politiku i gdje će se štititi lokalni interesi u bilo kojoj gospodarskoj i energetskoj investiciji u našem kraju, kazala je predsjednica Liste za Rijeku Morana Jokić, spomenuvši veliki potencijal Kvarnera kao punkta za stvaranje dobrih energetskih praksi za zajednice diljem kontinenta.


– Stanovnici ovog kraja se ponose svojim bogatim resursima koje baštinimo, o njima smo dužni brinuti i ostaviti ih da generiraju prosperitet za buduće generacije.


Nažalost, dobri primjeri koji bi se mogli generalizirati još su uvijek u začetku. Mi još ne možemo govoriti o nekakvoj strategiji niti na regionalnom niti na nacionalnom nivou, ali mi smo predani da se s kreacija primjera dobre prakse kroz Europski parlament i njegove instrumente propagira kao proeuropska politika za sve članice, kazala je Jokić.Kao jedan od izlagača na konferenciji, Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner kazao je kako se, osim zajednica na Krku i u Križevcima, nitko u Hrvatskoj ne bavi pitanjem energetske tranzicije.


– Naša država još uvijek želi što veće cijevi za naftu i plin s Krka, što je potpuno pogrešno. Postoji tehnologija i postoje iskustva, ali Hrvatska ne želi slušati o uspješnom projektu Solarnog klastera i postizanje energetske nezavisnosti Krka koji se na Kvarneru događaju već više od 10 godina.


Planske tranzicije nema, Hrvatska je na dnu europske liste po broju instaliranih solarnih panela. Mi bismo trebali školovati naše ljude iz 3. Maja i Uljanika da po Hrvatskoj rade fotonaponske elektrane, kao što u Njemačkoj brodograditelji rade na vjetroelektranama, zaključio je Piršić, navodeći i velik potencijal kojeg ima Kvarner kada je riječ o zagrijavanju vode sunčevom energijom.