Čekaju rujan

Na listi čekanja za riječke vrtiće ostalo više od 400 djece, ravnateljice kažu da broj nije realan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ravnateljice predškolskih ustanova skreću pozornost na to pojedini roditelji nisu ispoštovali datum do kojeg su se trebali odjaviti ukoliko im je dijete primljeno u više ustanovaSvi riječki gradski vrtići jučer su objavili konačne rezultate upisa u iduću pedagošku godinu, a iako je trenutno na čekanju za mjesto u jednu od tri riječke predškolske ustanove više od 400 djece, u svim vrtićima upozoravaju da broj djece na listama čekanja nije realan jer još uvijek postoje djeca koja su upisana u više ustanova te će se prava situacija znati tek nakon početka pedagoške godine, kada roditelji budu potvrđivali upise.


Pomaci na listama


Ravnateljica najveće riječke predškolske ustanove, Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, kaže da se u taj vrtić upisalo 2.105 djece, dok je na listi čekanja 115 djece čiji roditelji ostvaruju pravo na upis, odnosno oboje su zaposleni i imaju prebivalište u Rijeci.


– Pored toga imamo i 90 neupisane djece čiji roditelji imaju prebivalište u Rijeci, ali je jedan nezaposlen te 66 prijava iz vanjskih općina i gradova. Međutim, još uvijek imamo slobodnih mjesta i to u programima koji se dodatno plaćaju, a riječ je o programima obogaćenim stranim jezicima i sportom.
Vjerujemo da će se do kraja kolovoza i ta mjesta popuniti. Od objave privremenih do objave konačnih rezultata pomaci na listama su se događali, međutim još uvijek postoje roditelji koji su predali zahtjeve u više vrtića i primljeni su u dva ili tri vrtića te se nisu odjavili u vrtiću u koji ne žele upisati dijete, kaže Guštin.


Na činjenicu da pojedini roditelji nisu ispoštovali datum do kojeg su se trebali odjaviti ukoliko im je dijete primljeno u više ustanova, upozorava i ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić.


Nerealan broj


– Iz tog razloga broj neupisane djece nije realan. Ima slučajeva da je dijete primljeno u sve tri ustanove i roditelj nije u dvije otkazao upis. Tako da još uvijek ne možemo govoriti o konačnim podacima upisa.


Realna slika je tek u listopadu, jer najprije početkom rujna prilikom potvrđivanja upisa dio roditelja odustane od upisa, a onda imamo slučajeve odustajanja i tijekom rujna. Tek u listopadu to bude čista situacija, pojašnjava Crnčić.


Dječji vrtić More je upisao 508 djece, dok mjesto u jednom od objekata te ustanove čeka još 72 djece s oba zaposlena roditelja i prebivalištem u Rijeci, a ravnateljica kaže da je među njima pola njih koji su primljeni u više ustanova.


Na listi čekanja je i 32 djece čiji roditelji ne ispunjavaju uvjete za upis, odnosno jedan ili oba roditelja su nezaposlena te 15 djece iz vanjskih općina i gradova. Brojčano najmanja gradska predškolska ustanova, Dječji vrtić Sušak, upisala je pak 94 djece, dok na upis čeka njih još 98, od čega ih je čak 93 jasličkog uzrasta.