Humanitarni rad

Lions Club Sušak proslavio 20 godina djelovanja

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Klub je nabavio i dao na korištenje KBC-u Rijeka pneumotonometar za beskontaktno mjerenje očnog tlaka, uzročnika glaukoma koji dovodi do sljepoće. Cijena uređaja prelazi 100.000 kunaMeđunarodna organizacija Lions Club začeta je u mislima Melvina Jonesa, pripadnika Chicago osiguranja. On nije mogao shvatiti zašto lokalni poslovni klubovi, jednog od kojih je i sam bio aktivni član, ne prošire polje djelovanja.


Njegov trud rezultirao je osnivačkim sastankom u lokalnom hotelu održanom 7. lipnja, 1917. te je osnovan prvi Lions Club s misijom da svatko sa svojim poslom u kojem je uspješan pomogne i onima koja je pomoć najpotrebnija.


Nakon toga su diljem svijeta počeli nicati Lions klubovi, pa je tako LC Rijeka Sušak u subotu proslavio dvadeset uspješnih godina djelovanja – pomoći najpotrebitijima.


Puno dobroga
– Nismo se željeli posebno isticati i činiti čuda, ali smo znali da oko nas ima puno potrebitih i da trebamo nešto učiniti. Onoliko koliko je u našoj moći, kaže Guido Ćiković iz LC-a Rijeka Sušak.


Ćiković napominje da sada kad se osvrnu, nakon dvadeset godina, vidi da su napravili puno toga dobroga.


Od samoga početka su znali da su prošla vremena kad je bilo moguće od velikih društvenih firmi dobiti donaciju za neku dobru akciju. Bilo je na njima da iz svojih sredstava i članarina prikupe sredstva koja su bila potrebna.


– Bili smo svjesni da novac nije dovoljan. Željeli smo animirati što veći broj ljudi. Ukazati da oko nas postoje ljudi kojima treba pomoći. Kako materijalno, tako i ljudskom podrškom i suosjećanjem.


Prve akcije bile su usmjerene na slijepe i slabovidne osobe i nabavke raznih pomagala koje su im olakšavale svakodnevni život i uređenje prostorija njihove udruge. Nakon toga smo išli u nabavku sofisticiranog instrumenta – pneumotonometra, za beskontaktno mjerenje očnog tlaka.


Očni tlak je uzročnik glaukoma koji dovodi do sljepoće. To je bio vrlo ambiciozan projekt jer je cijena uređaja prelazila 100.000 kuna, objašnjava Ćiković.


Rješenje je bilo da se organizira humanitarni koncert koji bi pomogao prikupiti potrebna sredstva. Taj koncert je postao tradicionalan. Održava se u proljeće, oko Uskrsa. Do sad je održano desetak koncerata dok tu tradiciju nije prekinula korona kriza.


– Nadamo se da ćemo u proljeće uspjeti održati novi ako situacija s pandemijom to dozvoli, objašnjava Ćiković.


Pomoć beskućnicima


Sav uloženi napor nije bio uzaludan jer je, osim humanitarne note, LC Rijeka Sušak koncertima omogućio desetinama mladih glazbenika da pokažu svoje umijeće.


Posjećenost je bila jako dobra i publika je senzibilizirana na potrebe svojih sugrađana, pogotovo djece s teškoćama. Prikupljena sredstva iskorištena su za pomoć Dječjoj bolnici Kantrida, Osnovnoj školi Pećine – odjeljenju za slabovidnu djecu, nabavku i školovanje psa vodiča obitelji Butorac, Klinici za psihijatriju – Detox centar, Centru za autizam…


LC Rijeka Sušak održao je brojne akcije mjerenja očnog tlaka, a pneumotonometar je ustupljen na korištenje Očnoj klinici riječkog KBC-a pa godinama svim pacijentima u ambulanti preventivno mjeri očni tlak.


– Zadovoljni smo učinjenim, a voljeli bismo da smo učinili još i više. Redovno pomažemo i beskućnicima preko njihovih udruga, a sudjelujemo i u akcijama drugih Lions klubova.


Neki naši članovi su se umorili i posustali, ali nas entuzijazam još drži i nadamo se da ćemo uskoro primiti i nove članove koji će moći nastaviti našu misiju i unijeti novu energiju u naš klub, zaključuje Ćiković na skromnoj proslavi 20. godišnjice djelovanja LC-a Rijeka Sušak.