Promocija

Kvarnerski festival mora: Fiumare 2022. nudi sadržaje za sve uzraste

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRIJEKA – Na Gatu Karoline Riječke jučer je otvoren 10. kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2022., koji promovira Rijeku i Kvarner kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje i organizaciju čitavog niza atraktivnih događanja, ali i prezentaciju kvarnerskih destinacija s njihovim specifičnim ekoetnoproizvodima.


– Ove godine navršava se jedanaest godina od početka održavanja manifestacije »Oživimo Mrtvi kanal«, kad su pokretači manifestacije iz udruge Pro Torpedo spoznali da je moguće povezati veliki broj udruga i ustanova koje različitim sadržajima prezentiraju i valoriziraju pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu, a posebno nematerijalnu baštinu. Manifestacija je sljedeće godine preimenovana u Fiumare.


Programski nositelj čitave manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Fiumare 2022. Robert Mohović.
Festival Fiumare i ove je godine započeo tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, a na Gatu Karoline Riječke omogućen je razgled lošinjskog logera Nerezinac i Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja, tartane »Pula«, školskog broda »Vila Velebita Dva« i broda »Marina«. Festival se održava do 1. lipnja, uz brojna događanja za sve dobne skupine.