Relaksacija

Kvarner se pokazao prvim izborom za vikend – odmor: Prvi turistički rezultati ipak obećavaju

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina. Relaksacijom mjera u prvih desetak dana svibnja ostvareno je 14.000 noćenja, a u idućih desetak dana još 43.000 noćenjaProteklog vikenda u Hrvatskoj su bila otvorena 133 hotela i 65 kampova, čime je krenulo jače aktiviranje domaćih turističkih kapaciteta za početak glavne turističke sezone.


– S obzirom na ukupnu situaciju, možemo biti zadovoljni prvim turističkim brojkama. Kvalitetna epidemiološka situacija temelj je ostvarivanja rezultata ove godine i tu smo među najboljima u Europi. To trebamo maksimalno iskoristiti u idućem razdoblju, počevši već od danas. Ništa se neće dogoditi samo po sebi, moramo intenzivno početi komunicirati na ključnim tržištima kako bismo privukli goste. Istovremeno s finaliziranjem dogovora o jednostavnijem i bržem postupku ulaska turista s ključnih emitivnih tržišta moramo pokrenuti koordinirane i ciljane promotivne aktivnosti na tim tržištima, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.


Ističe da je za nastavak otvaranja kapaciteta ključno postizanje preciznih dogovora s državama koje čine naša glavna emitivna tržišta o nesmetanom putovanju u Hrvatsku i nazad.


Otvaranje objekata
– To se, kako je najavio u planu otvaranja ljetne turističke sezone ministar turizma Gari Cappelli, očekuje najkasnije do sredine lipnja. Zbog toga se u planu otvaranja turističkih objekata predviđa da će do kraja svibnja biti otvoreni kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, kao i dodatni hoteli. Tijekom lipnja se očekuje potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama, kaže Ostojić.


Iz TZ Kvarnera doznajemo da je u svibnju na Kvarneru bilo otvoreno 39 hotela i 11 kampova. Prema najavama s terena, u lipnju će, kaže direktorica Irena Peršić Živadinov, biti otvoren veći broj smještajnih objekata, no treba voditi računa da najave otvorenja smještajnih objekata uvelike ovise i o daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.


– U ovom trenutku jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina i to što smo vrlo brzo dostupna autodestinacija. Regija Kvarner prvenstveno gostima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, prva je na listi kao destinacija za kraći vikend odmor, uzmemo li u obzir da je velik broj stanovnika tih zemalja bio primoran koristiti svoj godišnji odmor dok je pandemija bila na vrhuncu. Ta mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice, te uvjeti povratka u matičnu zemlju, jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone. Prema očekivanjima turističkog gospodarstva, tijekom glavne ljetne špice sezone ove godine mogli bismo ostvariti oko 30 posto lanjskog turističkog prometa u ljetnim mjesecima, kaže Peršić Živadinov i ističe da TZ Kvarnera od samih početaka pandemije održava stalnu komunikaciju s domaćim i stranim turističkim novinarima, blogerima i agentima.


Postepen rast


Iako je Kvarner u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama, jer je tijekom siječnja i veljače ostvareno 16 posto više noćenja i 16 posto više dolazaka, a višegodišnje statističke analize potvrđivale su stalan i stabilan rast, proglašenjem pandemije i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo.


– Relaksacijom mjera u prvih desetak dana svibnja ostvareno je 14.000 noćenja, dok je u idućih desetak dana ostvareno novih 43.000 noćenja.


Primjera radi, od trenutka otvaranja granica sa Slovenijom regija Kvarner bilježi postepen rast broja gostiju. Prvog vikenda nakon popuštanja mjera, gosti iz Slovenije ostvarili su 1.550 noćenja, što je 22 posto ostvarenja ako usporedimo s istim vikendom 2019. godine. Već idućeg vikenda, dakle od 22. do 24. svibnja, gosti iz Slovenije ostvarili su 9.150 noćenja, što je 58 posto ostvarenja u usporedbi s istim vikendom lani. Zato nam je važno popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da gosti iz Austrije imaju udjel od 15 posto, a gosti iz Njemačke udjel od čak 30 posto u svim ukupnim ostvarenim noćenjima na Kvarneru. U tom smislu pozitivni su i rezultati ankete provedene u Njemačkoj koja je pokazala da Hrvatska i dalje ostaje u vrhu najtraženijih destinacija, te se očekuje kako će u ovoj godini njemački gosti ostvariti najmanji pad dolazaka, tek 20 posto, usporedimo li se s ostale tri zemlje Mediterana – Italijom, Grčkom i Turskom, ocjenjuje dr. Irena Peršić Živadinov. Ona podsjeća na to da su nedavno najčitanije njemačke novine Bild Hrvatsku svrstale među jednu od 8 zemalja koje bi ovoga ljeta mogli posjetiti njemački gosti.


Domaći i gosti iz Slovenije


Riječki Jadran hoteli d.d. su 18. svibnja ponovo otvorili hotel Continental, nakon gotovo dva mjeseca. U proteklih tjedan dana u hotelu je boravilo dvadesetak gostiju dnevno, odnosno bilo je zauzeto 15 do 20 soba. Riječ je, kaže nam direktor prodaje ove riječke hotelske tvrtke Damir Balenović, o domaćim gostima koji su u najvećoj mjeri odsjeli u hotelu iz poslovnih razloga. Popunjenost je u proteklom tjednu bila 15 posto, dok je u istom tjednu prošle godine ona iznosila 70 posto.


– U kampu Oštro u Kraljevici, tijekom proteklog vikenda popunjenost je bila gotovo 50 posto. Velika većina odnosi se na goste iz Slovenije, dok se ostali dio odnosi na domaće goste. Početkom lipnja otvorit ćemo i naša druga dva hotela u Rijeci, Jadran i Neboder. Buking za lipanj je vrlo slab, točnije mogli bismo reći da ga ni nema, ali se ipak nadamo da će iz dana u dan rezervacije pristizati, kaže Balenović.


Za vikend u Opatiji 1.000 noćenja


Sunčano vrijeme i posebne pogodnosti akcije »19 dana prkosa« u koju se uključila većina opatijskih ugostiteljskih objekata, privukli su proteklog vikenda i brojne posjetitelje u Opatiju. Od ukupno 33 hotela, trenutno ih je otvoreno 10, a uskoro se očekuje i otvaranje ostalih.


– Proteklog vikenda u Opatiji je boravilo više od 500 gostiju koji su ostvarili oko 1.000 noćenja. Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima, 420 noćenja, zatim u obiteljskom smještaju 380 noćenja, dok su ostala noćenja ostvarena kod gostiju u nekomercijalnom smještaju, dakle govorimo o vikendašima. Domaći gosti bili su najbrojniji, slijede gosti iz Slovenije i Njemačke, kaže nam direktorica TZ-a Opatije Suzi Petričić.