Raspjevani Risnjak

KUU Sklad Bakar opet predvodila raspjevanu grupu na Risnjak, evo kako im je bilo

Karmen Zubčić Mandekić

Foto Miljenko Šegulja

Foto Miljenko Šegulja

Cilj cijeloga projekta jest svojim odlaskom u prirodu i darom pjesme pozvati širu javnost da posjeti NP Risnjak.Treću godinu zaredom KUU Sklad iz Bakra je okupila uhodani tim bakarskih udruga: Gradska straža Bakar, DVD Bakar i Bakarska gospoda i TZ Grada Bakra vodeći raspjevanu grupu pjevača, planinara, rekreativaca, djece i umirovljenika u NP Risnjak, biser prirodne ljepote u srcu naše Primorsko-goranske županije.Ove godine u srijedu, 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, pohodili smo Izvor Kupe koji se nalazi u sklopu NP Risnjak.
Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine od 10 ha.


Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero koje će vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.


Pohodu na Izvor Kupe odazvali su se ove godine, uz KUU Sklad iz Bakra, i KUD Lovor iz Lovrana, MPZ Gloria Dei iz Rijeke, Judo klub Rijeka, te udruge Bakarska gospoda, Gradska straža Bakar i La Bamba iz Bakra.Pjevači su, zajedno s drugim sudionicima pohoda, krenuli stazom iz Donjih Kupara prema izvoru Kupe.


Bakarski fotograf Miljenko Šegulja je snimio zajedničko pjevanje pjesme „Naranča“ uz odabrane kadrove snimljene uz rijeku Kupu i u Čudesnoj dolini leptira.Cilj snimanja video zapisa našega zborskog pohoda je uputiti apel za Risnjak koji predstavlja najveće prirodno bogatstvo našeg zavičaja.


Cilj cijeloga projekta jest svojim odlaskom u prirodu i darom pjesme pozvati širu javnost da posjeti NP Risnjak i doživi istu ljepotu i blagodat boravka u prirodi koja je još uvijek očuvana u svojoj izvornoj ljepoti.Ovogodišnji pohod je vezan i uz Dan glazbe, 21.06.2022.: združeni zborovi poručuju da kulturne potrebe sežu šire od samog pjevanja – valja uživati u glazbi, pisanoj riječi, vizualnoj umjetnosti.Ipak, kulturan čovjek mora cijeniti prirodu koja nas okružuje, koja je nepresušna inspiracija za umjetnička remek djela, a koju unatoč svemu zanemarujemo i uništavamo.


Vremenske prilike su nam i ove godine bile naklonjene i uz nekoliko kapi kiše i oblaka koji su na trenutak skrili sunce, uživali smo lijepe i ispunjene trenutke uz rijeku Kupu i zelenilo prirode oko nas.Partner na projektu nam je Nacionalni park Risnjak koji nam je bio od pomoći u provedbi svih aktivnosti i odobrio posjet parku, te TZ Grada Bakra, Grad Bakar i Ured županije PGŽ.