Osigurani novci

Kulturno dobro vapi za obnovom: Krov riječke ribarnice prokišnjava, ulaže se u novu rasvjetu

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Što se krova tiče, stalno se obavlja nadzor i sanacija, ali cijelo krovište će doći na red po ishodovanju sredstava EU fondovaRIJEKA – Slaba dinamika ulaganja u riječka kulturna dobra dolazi na naplatu, a o problemu se raspravljalo i na jednoj od sjednica Gradskog vijeća kada se otvorila tema o lošoj i dotrajaloj rasvjeti u riječkoj ribarnici, instalacijama i o tomu kako krov ovog objekta prokišnjava.


A kako neće kada se posljednji puta, barem što su novine zabilježile, u ovu zgradu ulagalo prije desetak godina, a tada se radilo zapravo o sanaciji konstrukcije ulaznih vrata. Danas 104 godine nakon izgradnje, i riječka ribarnica kao i još neka riječka kulturna dobra, vapi za temeljitijom obnovom. No, preveliki su to financijski zalogaiji za gradsku blagajnu.


Naime, ribarnica se našla u središtu pažnje kada se uvrstila u program otvorenja Rijeke EPK. Potencijali su tu osobito za kulturna događanja, a ne bi bilo loše imati plan B s obzirom na to da sve manje kupujemo ribu. No, prije toga treba se pozabaviti prizemnim stvarima – instalacijama.
Ribarnicom kao i cijelom tržnicom – upravlja TD Rijeka plus i oni nam vele da bi se problem starih instalacija, prije svega rasvjete, trebao riješiti u prvom kvartalu ove godine i da je za to osigurano čak 800.000 kuna.


– Projekt zamjene rasvjete na ribarnici jedan je od segmenata planiranog investicijskog ciklusa u objektu Paviljona – Ribarnice koji je kao opće kulturno dobro od velikog značaja za Grad Rijeku i njezine stanovnike, odgovaraju na naš upit u ovom poduzeću.


Ovi radovi će se odvijati u suradnji s konzervatorima i pod posebnim uvjetima jer je ribarnica upisana u registar kulturnih dobara RH – konkretiziraju.


U dijelu upita koji se odnosi na krov odgovaraju nam da se stalno obavlja njegov nadzor i sanacija, ali cijelo krovište će doći na red »po ishodovanju sredstava od EU fondova«. Tek po dobivanju tog novca može se očekivati nešto opipljivije po tom pitanju, a taj proces je započet, naveli su.


HNK Ivana pl. Zajca ostaje za sada samo na WC-ima


Kada je riječ o HNK Ivana pl. Zajca, za sada se staje na WC-ima čije je uređenje u završnoj fazi. Već smo pisali koliko se prošlih godina ulagalo u ovu zgradu, ali sve je to još uvijek malo.


Ostao je problem drvenarije, kazalište ima dotrajali krov, ali i toplovod. U odgovoru koji smo dobili od TD-a Energo stoji da je točno da se svojedobno »razmatrala opcija obnove jednog dijela toplovoda, kao dio održavanja distribucije sustava grijanja i hlađenja HNK Ivan pl. Zajca.


No, međutim nema nikakvih službenih dogovora niti troškovnika.


»Drugim riječima, u ovom trenutku ne postoje planovi investicijskih zahvata za obnovu toplovoda toplinarskog sustava HNK-a«, zaključak je Energa.