Kastav

KUĆA BELICE Domicilna kuća vinskog viteškog reda

Edi Prodan

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Kao uvod u proslavu Jelenine ispred Kuće Belice smještene u starogradskoj jezgri održana svečanost njezinog uključenja kao domicilne kuće vinskog viteškog reda, legata za Hrvatsko primorje i Istru

KASTAV – Kao uvod u skorašnju proslavu dana Grada Kastva, Jeleninu, u nedjelju je ispred Kuće Belice smještene u strarogradskoj jezgri, održana svečanost njezinog uključenja kao domicilne kuće vinskog viteškog reda, legata za Hrvatsko primorje i Istru, koji je tome u čast na ulaz kuće postavio impresivnu ploču.S obzirom da su istodobno dogodile iznimno značajne promjene unutar organizacijskog ustroja Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, koja sada djeluje kao Konzulat Hrvatska Europskog Vinskog Viteškog Reda i legat, odnosno izaslanstvo, za Hrvatsko primorje i Istru, okupljenima u Kastvu prvi su se obratili senatni izaslanik za Hrvatsku i legat južnog Gradišća, vitez Johhan Horvatits te prvi prokonzul Konzulata Hrvatska, vitez Stjepan Šafran.

Obojica su pohvalili odanost vinskoj ideji ljudi okupljenih unutar Udruge Belica tako da je Kuća Belice promovirana u posebno – dostojanstvenu. Na svemu se gostima zahvalio Anton Fućak, čelni čovjek primorsko-istarskog legata.


Okupljenima su se obratili i Miljenko Host, predsjednik Belice kao i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac koji je pak pohvalio ustrajnost kastavskih vinara na putu do izvrsnosti proizvoda. Kad je riječ o vinskoj priči, Grad Kastav ima itekako veliko razumijevanje jer teško da bi se Udruga Belica organizacijski, odnosno njihova vina kvalitetom digli do današnjih visina, izvrsnosti koja je donijela mnoga priznanja na koncu i oznaku – »vrhunsko vino« proizvodu što se nekad nalazio na samom hrvatskom vinskom začelju. Kako smo istaknuli, Kuća Belice se službeno i svečano otvara na Jeleninu, no sudionici jučerašnje svečanosti imali su tu čast da ju pretpremijerno obiđu. U tome im je brojnim pojašnjenjima pomogao Grga Frangeš, etnolog i muzelac.


– Kad je Kastav u pitanju isprepletenost grada i njegovih uprava, njegovog života i rada s tradicijom vinogradarstva i vinarstva vidljiva je u jako velikom broju svjedočanstava i isprava tako da ju možemo smatrati jako važnom za njegov općeniti povijesni razvoj, istaknuo je Frangeš prigodom obilaska iznimno zanimljivog, sadržajnog kao i u tehnološkom smislu modernog muzeja kastavskog vinarstva, Kuće Belice.