Korona ubila turizam

KRUZERI U RIJECI Trebala je ovo biti rekordna sezona, ali do daljnjega je “piši kući propalo”

Alenka Juričić Bukarica

Kruzeri u Rijeci posljednjih su godina bili redovna pojava / Foto: D. ŠKOMRLJ

Kruzeri u Rijeci posljednjih su godina bili redovna pojava / Foto: D. ŠKOMRLJ

Lučka uprava je za 2020. zaprimila najave za pristajanje 41 broda na kružnim putovanjima. Za sada je sigurno da brod »Marella Celebration« ove godine sigurno neće uploviti jer su je odlučili »umiroviti«, a do 30. listopada neće ploviti ni Carnivalov brod »Carnival Legend«RIJEKA – Do polovice lipnja u Rijeci sasvim sigurno neće biti dolazaka kruzera, a što će biti dalje, upitno je. Rekordna kruzing sezona u Rijeci je trebala početi već 3. svibnja dolaskom broda »Azamara Quest«, no jasno, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, od kruzinga za sada ništa.


Kako je poznato, upravo su kruzing kompanije u turističkom sektoru bile prve i najteže pogođene eskalacijom situacije s pandemijom COVID-19 što je mnoge dovelo pred bankrot, a kruzere se proglašavalo za inkubatore koronavirusa. Samim time, za sada je neizvjesno i što će biti s dolascima u Rijeku, odnosno hoće li se odraditi što od dolazaka ove godine.


U Lučkoj upravi Rijeka tako su nam odgovorili kako su, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, sve brodarske kompanije koje se bave organiziranjem kružnih putovanja bile prisiljene privremeno zaustaviti svoje poslovanje i do daljnjega otkazati planirana putovanja.


Sjajne najave
– Stoga su i svi dolasci kruzing brodova u Rijeku za sada otkazani do polovine lipnja ove godine. U uvjetima globalne pandemije mnoge su države uvele brojne protumjere uključujući i zabranu uplovljavanja putničkih brodova u luke. Zbog visokog rizika prijenosa bolesti COVID-19, istu mjeru uveo je i Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske, kažu u Lučkoj upravi, podsjećajući kako je ovo trebala biti rekordna sezona, odnosno kako su za 2020. zaprimili najave za pristajanje sveukupno 41 broda na kružnim putovanjima i prema tim najavama radilo se o značajnom porastu u odnosu na 2019. godinu, kada su u Rijeku pristala 24 broda.


– Kako početak uobičajenih aktivnosti kruzinga ovisi o smirivanju pandemije na globalnoj razini, Lučka uprava Rijeka je u redovnoj komunikaciji s brodarskim kruzing kompanijama i spremna je za prihvat brodova na kružnim putovanjima koji su najavili dolazak u Rijeku kada se za to stvore svi potrebni preduvjeti, kažu, te dodaju kako budući da su zdravlje i sigurnost putnika postala najveća odgovornost kruzing kompanija, zbog novonastale situacije sve kompanije usko surađuju sa stručnjacima za javno zdravstvo i pripremaju naputke i procedure za primjenu najbolje prakse za zaštitu zdravlja svojih putnika kako bi im se osigurala istovremeno maksimalna zdravstvena sigurnost i uživanje u ljepotama takve vrste odmora.


Otkazali plovidbe


Dakle, do polovine lipnja otkazani su svi dolasci kuzera, a prema informacijama koje su proteklih tjedana objavljivale same kompanije, već je sada izvjesno koji od brodova neće u Rijeku čitave godine. Naime, kompanija Marella Cruise line objavila je kako njihov brod »Marella Celebration« ide u mirovinu, što znači da ovaj brod ove godine uopće neće ploviti. Ova kompanija u floti od ukupno pet, ostavlja tri broda, od kojih ni jednom na ruti nije Rijeka. Inače, Marellin brod »Marella Celebration« je u Rijeku ove godine trebao stići osam puta.


Do 30. listopada neće ploviti ni Carnivalov brod »Carnival Legend«, tako da otpadaju i dolasci ove kompanije u Rijeku za ovu godinu.


Inače, većina brodara Rijeku je uvrstila na rute iz Venecije, a s obzirom na ovdašnju situaciju, jasno je da će teško biti očekivati nešto više od ove godine. Stanje u ovom segmentu je takvo da se svi u lancu kruzing turizma moraju pripremiti na drastičan pad prometa i prihoda, što će osobito osjetiti te već i osjećaju destinacije s velikim brojem kruzera godišnje.