Okrugli stol

“Kroz život zajedno”: Kakva je suradnja institucija i udruga osoba s invaliditetom?

Sanja Gašpert

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Održan je treći tematski okrugli stol o problemima osoba s invaliditetomU Gradskoj vijećnici održan je treći tematski okrugli stol u sklopu programa »Kroz život zajedno« te projekta Rijeka – Zdravi grad, ovoga puta na temu »Suradnja institucija i udruga«.


Sudjelovali su predstavnici Grada Rijeka, Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, Udruge za mlade i studente s invaliditetom PGŽ-a »ZNAM«, Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Udruge tjelesnih invalida grada Rijeke, Udruge invalida rada Rijeke te Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.


Predstavnici udruga osoba s invaliditetom predstavili su iskustva i suradnju koju ostvaruju s pojedinim institucijama, predložili moguća rješenja te dali prijedloge za poboljšanje suradnje. Cilj tematskog okruglog stola bio je skrenuti pažnju javnosti i ostalih sudionika na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom te donijeti zaključke i smjernice za daljnji rad.
»Kroz život zajedno« trogodišnji je program koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a kojim se nastoji doprinijeti boljoj ukupnoj kvaliteti života osoba s mišićnom distrofijom te spriječiti institucionalizaciju i zdravstvene komplikacije koje se javljaju zbog progresije bolesti.


Program provodi Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a u partnerstvu s Gradom Rijekom. U 2020. godini u sklopu programa održana su dva okrugla stola s temama »Mobilnost osoba s invaliditetom« i »Neovisno življenje osoba s invaliditetom«.