ALARMANTAN IZVJEŠTAJ

Krizni Eko Stožer upozorava: “Marišćina je zdravstveno katastrofalna, djelatnici obolijevaju od trovanja!”

P. N.

Damir Škomrlj

Damir Škomrlj

Poslan je zahtjev inspekcijskim službama da se hitno postupa i izda rješenje o zatvaranju postrojenja za obradu otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom MarišćinaRIJEKA – Tijekom veljače 2020. godine, a  na zahtjev tvrtke TD Ekoplus d.o.o. kao operatera postrojenja za obradu otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, proveo je ispitivanja kemijskih čimbenika u okolišu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.


Nakon izvršenih ispitivanja izrađen je i „Izvještaj o ispitivanju kemijskih čimbenika u okolišu“  koji pokazuje da su ispitivanja pokazala da  je situacija na području Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina zdravstveno katastrofalna i da su, kako piše u zaključku dokumenta, hitno potrebne dodatne mjere zaštite djelatnika kako bi se spriječilo daljnje trovanje.


Ozbiljne posljedice


Navedene podatke našoj redakciji dostavio je Josip Begonja, predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina, koji ističe kako je dio zaposlenih već obolio.
“Na žalost, po informacijama koje smo dobili neformalnim putem, dio zaposlenih je već obolio i u njihovim tijelima su pronađeni kancerogeni spojevi nastali tijekom rada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.


Posebno želimo naglasiti da je na Odlagališnoj plohi 1A utvrđeno prisustvo 43 kemijska spoja, na Odlagališnoj plohi 1B 75 kemijskih spojeva, na lokaciji MBO A 116 kemijskih spojeva, na lokaciji MBO B 53 kemijska spoja. Od tog velikog broja deponijskih spojeva samo na mjerenoj plohi MBO A utvrđeno je 12 kemijskih spojeva koji višestruko prelaze granične vrijednosti, od kojih je 5 kancerogenih koji se svaku večer nošeni vjetrom spuštaju do naselja Marčelji.


Nastavni zavod za javno zdravstvo u svom zaključku navedenog Izvještaja, preporučuje upravi Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina da djelatnici u centru koriste posebnu zaštitnu odjeću i obuću, kao što su maska za cijelo lice s filterom, štitnici za uši, posebne zaštitne rukavice, kemijske kombinezone.


Zvono za opasnost


Iako je od ispitivanja prošlo već nekoliko mjeseci u kojem su Primorsko-goranska županija, Općina Viškovo i Grad Rijeka, kao suvlasnici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, trebali donijeti primjerene akcijske planove, zatražiti privremeno zatvaranje postrojenja za obradu otpada na ŽCGO Marišćina i provesti ispitivanje cjelokupnog lokalnog stanovništva, nitko nije niti upozorio mještane na opasnost. Otrovi koje je pronašao Nastavni zavod za javno zdravstvo na Marišćini svaku večer već dugih 8 godina, nošeni strujanjem zraka, dolaze do naselja Marčelji.


Osim toga, postrojenje za obradu otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina od 05.02.2020. godine posluje bez pravovaljane Okolišne dozvole. Naime, Upravni je sud po drugi put temeljem Upravne tužbe poništio Rješenje o okolišnoj dozvoli za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Rješenje Upravnog suda Vam također dostavljamo u prilogu, navodi Begonja uz zahtjev inspekcijskim službama da se hitno postupa i izda rješenje o zatvaranju postrojenja za obradu otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.