Udruga

Krizni eko stožer podigao ustavnu tužbu zbog Marišćine: Smrad je sve jači, štete sve veće

Biljana Savić

Marišćina / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Marišćina / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Visoki upravni sud kršeći ustavna jamstva na pravično suđenje donosi novu presudu kojom se arbitrarno, samovoljno, kontradiktorno, pogrešno i nezakonito rješava upravna stvar, poručuje Josip BegonjaUdruga Krizni eko stožer Marišćina ustavnom je tužbom odgovorila na rješenje Visokog upravnog suda koji je poništio odluku Upravnog suda u Rijeci o poništenju okolišne dozvole za ŽCGO Marišćina.


– Visoki upravni sud kršeći ustavna jamstva na pravično suđenje donosi novu presudu kojom se arbitrarno, samovoljno, kontradiktorno, pogrešno i nezakonito rješava upravna stvar umjesto da osigura provedbu jasnog donesenog rješenja riječkog Upravnog suda, poručuju iz ove udruge i utavnom tužbom reagiraju na rješenja Visokog upravnog suda.


Ako treba, idu na Europski sud


– Udruga krizni eko stožer Marišćina pokrenula je ustavnu tužbu kojom dokazuje da Visoki upravni sud, kao drugostupanjsko upravno tijelo u ponovnom postupku nije ovlašteno postupati suprotno zauzetom stajalištu suda iz upravnog spora te ponovno razmatrati meritum stvari.
Visoki je upravni sud, kao drugostupanjsko upravno tijelo, polazeći od sudske odluke i shvaćanja Upravnog suda u Rijeci, bio dužan u ponovnom postupku osigurati provođenje odluke prvostupanjskog tijela Upravnog suda u Rijeci.


Umjesto toga Visoki upravni sud donosi novu presudu kojom se arbitrarno, samovoljno, kontradiktorno, pogrešno i nezakonito rješava upravna stvar umjesto da osigura provedbu jasnog donesenog rješenja riječkog Upravnog suda.


Nadamo se da će Ustavni sud zaštiti pravo na svih građana Republike Hrvatske na pravično suđenje i da nećemo biti prisiljeni obratiti se Europskom sudu za ljudska prava, poručuje predsjenik ove udruge Josip Begonja.


Manjkavo, brzopleto i nezakonito


Podsjetimo, Upravni sud u Rijeci je u svibnju 2019. godine poništio rješenje o okolišnoj dozvoli koju je za potrebe rada ŽCGO Marišćina izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.


Upravnom tužbom udruga je osporavala postupak donošenja rješenja o okolišnoj dozvoli, koji je, ističu u udruzi, proveden manjkavo, brzopleto te nepravilno i nezakonito, a sve na štetu stanovništva koje živi u neposrednoj okolini ŽCGO Marišćina.


– Nefunkcionalno postrojenje za mljevenje smeća u ŽCGO Marišćina, izgradnja tzv. sustava za “otplinjavanje i energetsku oporabu” kojim se pokušava “smanjiti utjecaj na okoliš” jasni su dokazi da se projekt Županijski centara za gospodarenje otpadom Marišćina sveo na obično smetlište koje se tako i tretira, tvrde udruzi i naglašavaju da uvođenje običnog deponijskog sustava za zbrinjavanje pomiješanog smeća nije rješenje, jer štetan će utjecaj na okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva će biti sve veći, prekoračenja i smrad sve jači, a zagađenje riječke pitke vode vrlo izvjesna činjenica, sve zahvaljujući novim velikim količina pomiješanog smeća koje se dovoze na ovo novo županijsko smetlište.


– Upravni sud je upravo iz tog razloga i poništio rješenje o okolišnoj dozvoli. Naime, temeljem Stavka 3. Članka 111. Zakona o zaštiti okoliša, za sve djelatnosti koji uključuju uporabu, proizvodnju ili ispuštanje opasnih tvari te mogu prouzročiti onečišćenja tla i podzemnih voda, operater postrojenja, dakle tvrtka Ekoplus d.o.o., je bila dužna izraditi i dostaviti Ministarstvu Temeljno izvješće prije ishođenja okolišne dozvole.


Temeljno izvješće je trebalo sadržavati podatke potrebne za utvrđivanje stanja tla i podzemnih voda, podsjećaju iz Udruge. Međutim, Visoki je upravni sud u ožujku 2021. temeljem žalbe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poništio presudu Upravnog suda u Rijeci, tvrdeći da je prvostupanjski sud pogrešno tumačio odredbe materijalnog prava.


U presudi prepisali tekst Ministarstva


– Žalosna je činjenica da je cjelokupna presuda Visokog upravnog suda, zapravo prepisani tekst “žalbe” Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Sigurni smo da su odgovorne osobe u Ministarstvu vrlo dobro “objasnile” pravosudnim djelatnicima što u presudi trebaju napisati.


Pri tome Visoki Upravni sud nije brinulo nezakonito postupanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje nije postupilo po presudi Upravnog suda u Rijeci, a ŽCGO Marišćina je, iako bez okolišne dozvole, nastavio sa svojim radom.


Ne samo to, Visoki Upravni sud je i sam postupio nezakonito, kršeći ustavna jamstva sudske kontrole upravnih akata u smislu člana 19. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske.


Udruga krizni eko stožer Marišćina pokrenula je ustavnu tužbu kojom dokazuje da Visoki upravni sud, kao drugostupanjsko upravno tijelo u ponovnom postupku nije ovlašteno postupati suprotno zauzetom stajalištu suda iz upravnog spora te ponovno razmatrati meritum stvari.


Visoki je upravni sud, kao drugostupanjsko upravno tijelo, polazeći od sudske odluke i shvaćanja Upravnog suda u Rijeci, bio dužan u ponovnom postupku osigurati provođenje odluke prvostupanjskog tijela Upravnog suda u Rijeci.


Umjesto toga Visoki upravni sud donosi novu presudu kojom se arbitrarno, samovoljno, kontradiktorno, pogrešno i nezakonito rješava upravna stvar umjesto da osigura provedbu jasnog donesenog rješenja riječkog Upravnog suda, kaže Begonja.