Dan otvorenih vrata

Krila Kvarnera: Avioni, zmajevi i padobranci zavladali grobničkim nebom

Filip Brnelić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Kao što je i za očekivati, najveći interes, posebice kod najmlađih, izazvali su avioni Cessna 207, Cessna 150, Cessna 172, Citabria te impozantni Antonov AN-2 za čije se upravljačke ploče moglo zasjesti, a trenutak ovjekovječiti fotografijom 


ČAVLE  Na aerodromu Grobnik održan je Dan otvorenih vrata Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera koji je privukao stotine posjetitelja zainteresiranih za avione, jedrilice, paraglajdere, zmajeve, padobranstvo i ostale oblike visinske rekreacije. Mjestimice oblačno, no za zrakoplovne aktivnosti itekako zadovoljavajuće vrijeme s umjerenim južnim vjetrom pilotima je dozvolilo da karakterističnim bijelim tragovima prošaraju jutarnje i popodnevno grobničko nebo, a brojnim obiteljima i građanstvu dalo priliku da se ovim impresivnim mašinama i sportu približe što je više moguće.

Foto galerija: Dan otvorenih vrata Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera Foto: Mateo LevakSvoj je rad predstavilo pet udruga društva Krila Kvarnera koje tijekom svojeg višedesetljetnog djelovanja okupljaju avijacijske i adrenalinske entuzijaste – Padobranski klub, Pilotski klub, Jedriličarski klub, Klub slobodnog letenja te Klub za samogradnju. Kao što je i za očekivati, najveći interes, posebice kod najmlađih, izazvali su avioni Cessna 207, Cessna 150, Cessna 172, Citabria te impozantni Antonov AN-2 za čije se upravljačke ploče moglo zasjesti, a trenutak ovjekovječiti fotografijom. Uz nekolicinu manjih amaterski izgrađenih aviona i prezentiranih zmajeva, glavna atrakcija programa bio je prikaz letenja svom tehnikom kojom klubovi raspolažu. Desetak aviona, među kojima i jedrilice, odnosno letjelice bez motora koje u zrak povuče zaprega, nanizalo se u dobro organiziranom letačkom rasporedu, na najbolji način ilustrirajući kakvim se vidovima zrakoplovstva u svojoj neposrednoj blizini mogu baviti stanovnici riječkog prstena. Također, u hangaru su prezentirani daljinski upravljani modeli te rad udruga tehničke kulture – Radio kluba Rijeka i Oldtimer kluba Rijeka.