Uvodno predavanje

Krenuo novi studij Farmacije. Usmiani: Ovo je povijesni trenutak za Sveučilište, grad, JGL i za Hrvatsku

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, izv.prof.dr. Goran Hauser, istaknuo je da je program novoga studija pomno osmišljen, zahtjevan, no i da je studentima toga novog i traženog studija budućnost svakako – svijetlaU zgradi Sveučilišnih odjela držano je uvodno predavanje za studente novootvorenog studija farmacije na kojem je studentima, uz riječi dobrodošlice, predstavljen sam studij i njegov nastanak, mogućnosti nakon završetka studija, a govorom o riječkome JGL-u dan je primjer kompleksnosti i konkurentnosti farmaceutske kompanije te širok spektar rada farmaceuta.


Na uvodnome i prvome predavanju prvu generaciju studenata novootvorenog studija farmacije upoznalo se s idejom o nastanku studija, procesom stvaranja toga studijskoga programa, sastavnicama Sveučilišta u Rijeci koje sudjeluju u izvođenju studija, kao i vanjskim suradnicima koji su pripomogli u izradi kompleksnoga i, za Rijeku i Hrvatsku, značajnoga studija farmacije.


Kako je istaknuto na predavanju, novi studij osnovan je međuinstitucionalom suradnjom Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jadrana galenskog laboratorija, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatskog farmaceutskog društva.


Povijesni trenutak
Kako je prof. dr. sc. Dinko Vitezić rekao, nositelj i izvoditelj novoga studija je Medicinski fakultet u Rijeci, a u izvođenju sudjeluje i Odjel za biotehnologiju, pa će se nastava uživo održavati na dvije lokacije, no dio nastave održavat će se i online.


Također je napomenuo kako su poslovi i područje rada farmaceuta širokoga spektra, a zanimanje je deficitarno, pa posla, vjeruje, neće manjkati.U istome je tonu nastavio i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser, izv. prof. dr. sc., koji je istaknuo kako je program novoga studija pomno osmišljen, zahtjevan je, no studentima toga novog i traženog studija, ističe, budućnost je svakako svijetla.


Na uvodnome predavanju novoga studija farmacije sudjelovao je i mr. pharm. spec. Ivo Usmiani, osnivač, direktor i član Upravnog odbora tvrtke Jadran galenski laboratorij (JGL) koji je kazao kako mu je čast da se može obratiti novim studentima koji su na putu do stjecanja titule magistra farmacije.


Novi je studij farmacije, pojasnio je, povijesni trenutak za Sveučilište, za grad, JGL i za Hrvatsku. Tendencije za osnivanje toga studija postojale su već dulje, a uspješno pokretanje i rad Odjela za biotehnologiju bio je samo jedan korak bliže k osnivanju studija faramcije koji je, kako je rekao, prijeko potreban.


Izbalansiran program


– S puno strasti i energije uspjeli smo organizirati ovaj studij čiji je program izbalansiran te nudi znanje i kompetencije potrebne na farmaceutskom tržištu, a udovoljava i općim i specifičnim potrebama tržišta.


Osnivanjem ovoga studija dobit ćemo niz potrebnih eksperata te dodatno osnažiti farmaceutsku struku koja je deficitarna. Studij je bitan i u europskim okvirima za razvoj biotehnološke struke, jer se radi o kombinaciji potreba realnoga sektora, odnosno industrije, ljekarništva i akademske zajednice, prema EU regulativama, rekao je Usmiani.


U nastavku svojega izlaganja direktor JGL-a osvrnuo se na početke ljekarništva u Hrvatskoj, početke JGL-a, brzorastuće hrvatske farmaceutske kompanije, njezine sastavnice i ustroj, njezino širenje na svjetsko tržište, proizvode kompanije te temelje konkurentnosti i dugogodišnjega uspjeha.


Novim studentima ukazao je na brojne mogućnosti i prednosti njihovoga budućega zanimanja te što znači biti farmaceut danas, u 21. stoljeću.