HRVATSKA PLIVA 

Kreću besplatne obuke plivanja za 160 riječke djece, otkriveni svi detalji

Bruna Matičić

Fotografije Mateo Levak, Sergej Drechsler

Fotografije Mateo Levak, Sergej Drechsler

Plivački klub Primorje 1. listopada počinje s programom za neplivačeOvog vikenda Plivački klub Primorje na Bazenima Kantrida započinje s provedbom programa obuke neplivača »Hrvatska pliva« koji je odobrilo i sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta.


Program »Hrvatska pliva« izrađen je u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom te ga u iznosu od 120.000 kuna sufinancira resorno ministarstvo, dok će preostalih 20 posto troškova pokriti Plivački klub Primorje čiji su članovi, Amra Fajić, dopredsjednica kluba te Marko Strahija i Krešimir Čač, koordinatori programa, najavili što su pripremili za riječke mališane.


Deset tjedana


Naime, s ciljem da što većem broju djece omoguće svladavanje početnih vještina plivanja ili dodatno usavrše svoja početna plivačka znanja, prigodne aktivnosti pripremljene su za čak 160 djece, u dobi od 4 do 12 godina, koja ne plivaju ili čije je plivačke sposobnosti potrebno unaprijediti.


Foto Sergej Drechsler
Kako je rečeno na predstavljanju, program započinje 1. listopada i trajat će sve do 3. prosinca 2022. godine te će se u nadolazećih deset tjedana provoditi svake subote u prijepodnevnim satima.


– Program će se provoditi tijekom 20 nastavnih sati u nadolazećih deset tjedana, a naš glavni cilj je osposobiti djecu neplivače i dovesti ih do stupnja plivač-početnik.


Važno nam je da se djeca oslobode straha od vode i opuste, svladaju osnovnu tehniku plivanja i uspostave prijateljstva te da na kraju mogu samostalno preplivati 25 metara, rekao je Krešimir Čač naglašavajući da kada dijete postigne taj stupanj, još uvijek ga ne možemo smatrati sigurnim plivačem, već je potreban daljnji nastavak usavršavanja plivačke vještine.


S obzirom na to da je sekundarni cilj ovog programa poduke zadržati što je moguće veći broj djece u plivačkim klubovima, nakon što polaznici ovladaju osnovama, pruža im se prilika da se uključe u jedan od sportskih programa u Plivačkom klubu Primorje.


Dodatni sadržaji


Program obuke plivanja proširen je i dodatnim sadržajima koji su namijenjeni poboljšanju kvalitete života i zdravlja djece i roditelja koji pohađaju program te osvješćivanju vrijednosti plivanja, sporta i zdravog načina života.


Foto Sergej Drechsler


– Uz klasičnu obuku neplivača bit će organizirane razne radionice i predavanja namijenjena djeci i roditeljima.


Naši predavači bit će olimpijci i sportski stručnjaci – Samir Barač, Damir Glavan i Sergio De Privitellio – a temama vezanim uz razne sportove i riječke sportske klubove, rekreativne programe, važnost bavljenja sportom i brigom o zdravoj prehrani, želja nam je djeci ovoga grada približiti sport i zdrav način života, istaknuo je Marko Strahija naglašavajući da će se na kraju programa održati i pokazno natjecanje, odnosno trening u sklopu kojeg će roditelji moći vidjeti napredak svoje djece.


Na kraju su organizatori pozvali zainteresirane roditelje da iskoriste ovu priliku, naglašavajući da su upravo jesen i zima idealni za provođenje vremena na bazenu s obzirom na to da će se smanjiti broj aktivnosti koje djeca mogu izvoditi na otvorenom.