CTK Rijeka

Kreće jubilarno, 25. Ljeto na Školjiću, evo koje radionice čekaju djecu, učenike i mlade

Sanja Gašpert

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka

Od 23. lipnja do 9. srpnja održat će se 27 radionica, od kojih je 17 besplatno, dok je za preostalih deset potrebna simbolična nadoplataTradicionalna ljetna manifestacija Centra tehničke kulture Rijeka i partnera, Ljeto na Školjiću, koje se održava 25. godinu za redom, ove godine donosi 27 radionica za djecu, učenike i mlade, iz raznih područja tehničke kulture – informatike, maketarstva, multimedije, astronomije, robotike i drugih.


Kroz tri tjedna, točnije od 23. lipnja do 9. srpnja, Centar tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima, a to su Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Foto klub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Klub za samogradnju i modelarstvo Krila Kvarnera, Maketarski klub Zeppelin, Malac Genijalac, Open Mind, Park prirode Učka, RI Eko Rijeka, Udruga filmskih entuzijasta Animatori, priprema cijeli niz radionica za djecu, učenike i mlade.


– Upisi su otvoreni od danas na internetskoj stranici CTK-a Rijeka, zainteresirani samo trebaju pronaći radionicu koja ih interesira, odgovara im vrijeme održavanja te je namijenjena njihovu uzrastu.
Od 27 radionica koliko ih je na raspolaganju, njih čak 17 besplatno je za sudionike, dok je za preostalih deset potrebna simbolična nadoplata, kazala je na konferenciji za novinare Hana Galogaža Lanča iz Centra tehničke kulture Rijeka.


Dodala je kako su upisi u sve radionice koje se održavaju u prostorima CTK-a Rijeka dostupne osobama s poteškoćama u kretanju.


Ljeto na Školjiću je dugogodišnja kontinuirana manifestacija koja od 1996. godine okuplja brojne organizacije iz Rijeke i okolice koje učenicima i mladima omogućuju da u ljetne dane uđu uz nova znanja, prijateljstva i ideje. Ljeto na Školjiću ove godine financijski podupire Grad Rijeka.


– Cilj ove manifestacije bio je i ostao upotpuniti slobodno vrijeme djece, kao i da utječemo na njihovu sigurnost te da pri tome usvajaju određena znanja i vještine.


U početku je suradnja uključivala samo udruge tehničke kulture, ali se ubrzo proširila i na druge udruge koje se bave osmišljavanjem slobodnog vremena djece i mladih. Iz te suradnje izašli su i neki novi projekti, kazala je izvršna direktorica riječkog CTK-a Olivera Stanić.


Kako je najavljeno, ove godine održat će se sljedeće radionice: »Učimo uz abakus« (Malac Genijalac), »Istegni, protegni tijelo i mozak« (Open Mind), »Daj pet za reciklažu« i »Glagoljajmo ekološki« (Ri Eko), »Putovanje Sunčevim sustavom« (Akademsko astronomsko društvo Rijeka«, Foto radionica (Foto klub Color), Radionica kreativnog animiranog stvaralaštva (AnimatoRi), Ljetna škola aviomodelarstva (Klub za samogradnju i modelarstvo Krila Kvarnera), radionica maketarstva (Maketarski klub Zepellin), radionice 3D modeliranja za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i za mlade od 15 do 30 godina i radionica »Moja mala barka« (Hrvatski savez brodomaketara). CTK Rijeka pripremio je niz radionica – Mind over matter, Micro:bit i Micro:maqueen, Programiranje u Logu, Roboti napadaju, Grafički dizajn, Mini filmska škola, Micro:bit i Boson:kit, Programiranje u Pythonu, Strip i Excel za mlade.