Grad i općine zajedno

Krčani darovali milijun kuna KBC-u Rijeka za uređenje zavoda koji su bili u najgorem stanju

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ukupno ulaganje u uređenje zavoda je oko 6,2 milijuna kuna, što KBC financira vlastitim sredstvima, uz ovu vrijednu donaciju Grada Krka i svih krčkih općinaRIJEKA Sve općine otoka Krka i Grad Krk zajedno su darovale milijun kuna Kliničkom bolničkom centru Rijeka za uređenje Zavoda za hematologiju i Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za internu medicinu te su u četvrtak načelnici i gradonačelnik obišli gradilište.


Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac je tijekom susreta s načelnicima i gradonačelnikom Krka sa zadovoljstvom istaknuo značenje zajedništva na tom otoku u provedbi takvih akcija.


Time će se ubrzati uređenje dvaju zavoda koje je u tijeku, a koji su bili u najgorem stanju u KBC-u, naveo je Štimac.
Ukupno ulaganje u uređenje zavoda je oko 6,2 milijuna kuna, što KBC financira vlastitim sredstvima, uz ovu vrijednu donaciju.Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske i unutarnje stolarije, uređenje zidova i stropova te izmjenu vodovodnih instalacija, radijatora te izradu ventilacijskog i klimatizacijskog sustava u izolacijskim sobama.


Tih soba je bilo dosad četiri, a nakon uređenja bit će ih šest. U nekim bolesničkim sobama bilo je i po osam kreveta, a sada će ih biti četiri, rekao je Štimac.


Uređenjem želimo prostor prilagoditi civilizacijskim vrijednostima za liječenje pacijenata u vrlo teškom i ozbiljnom stanju, rekao je.


Očekuje se da će se radovi dovršiti za nekoliko mjeseci.


Vasilić: Brzo smo se dogovorili da pomognemo KBC-u


Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, govoreći u ime svih darovatelja, istaknuo je da su na otoku, unatoč političkim i drugim razlikama među čelnicima jedinica lokalne samouprave, uvijek jedinstveni kad su u pitanju takve akcije i projekti.“Vrlo brzo smo se dogovorili da pomognemo KBC-u, u udjelima sukladnim veličini proračuna. Uložili smo novce u dobrobit pacijenata, iako ulaganje u riječki KBC nije naša izričita zakonska obveza”, rekao je Vasilić.


Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za zdravstvo Đulija Malatestinić navela je da županija s oko 800 tisuća kuna sudjeluje u uređenju KBC-a za pokriće troškova izmjene sanitarnih vertikala.U proteklih pet godina, Primorsko-goranska županija je uložila gotovo 10 milijuna kuna u KBC, i to u uređenje Klinike za radioterapiju i onkologiju, nabavku endoskopskog uređaja, prilagodbe soba na klinici za kardiologiju te druge svrhe, te će nastaviti s ulaganjima, rekla je Malatestinić.


Simbolični ček na milijun kuna primio je pročelnik Zavoda za hematologiju Toni Valković.Uz Darija Vasilića, u KBC-u Rijeka su bili načelnici općina Baška Toni Juranić, Dobrinja Neven Komadina, Malinske Robert Anton Kraljić, Punta Marinko Žic i Vrbnika Dragan Zahija, a načelnica Omišlja Mirela Ahmetović bila je zauzeta drugim obavezama.