Projekt za desetljeće

Kraljevica i Frankopan postaju umjetnički atelje

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Na predstavljanju projekta čiji su autori i organizatori udruge Rizom iz Kraljevice i Njemačke istaknuto je kako su svi njemački umjetnici koji su bili u Kraljevici kazali da je ona dragulj za umjetnost i inspiraciju, jer kao mali grad balansira gospodarstvom i brodogradilištem, turizmom i kulturomProjekt 3rd-SPACE.EU/rope, čiji su autori Udruga Rizom iz Kraljevice i Udruga Rhizom iz Njemačke idućih će jedanaest godina pretvoriti dvorac Frankopan i grad Kraljevicu u živopisni treći prostor, platformu za dijalog, produkciju i diskusiju. Simpoziji, koncerti, video i filmske projekcije, izložbe i performansi istodobno će koegzistirati i međusobno se obogaćivati.


Uključiti domaće stanovnike


Projekt vode i jučer su ga u dvorcu Frankopan predstavili predsjednici spomenutih udruga, Lina Franko i Andi Slawinski, te Grad Kraljevica, a okupit će 40 međunarodnih vizualnih umjetnika, pisaca, glazbenika, glumaca i znanstvenika koji će do do 8. kolovoza 2030. godine razvijati transdisciplinarne projekte kroz razne oblike suradnje. Njihovi sveobuhvatni projekti kulminirat će tijekom festivala 3rd-SPACE.EU/rope od 1. do 8. rujna ove godine u Kraljevici.


– Ostavit ćemo trajni umjetnički trag u Kraljevici, njemački umjetnici gotovo će u svakom kutku postaviti neku skulpturu i ukrasiti neke zidove muralima, a u sve što budemo radili želimo uključiti i domaće stanovništvo, najavila je Lina Franko i kazala da svi njemački umjetnici koji su bili u Kraljevici kažu da je ona dragulj za umjetnost i inspiraciju, jer kao mali grad balansira gospodarstvom i brodogradilištem, turizmom i kulturom, kazala je Franko.
Slawinski je, pak, impresioniram strukturom kraljevičkog stanovništva, koje ljeti čine i turisti, a ima puno umjetnika i lučkih radnika te je Kraljevicu nazvao spojem industrije, kulture i lijepe prirode.


– U svoje projekte obavezno ćemo uključiti lokalne kulturne udruge, kao što su to Stol, Zvijezda Danica, Dance Queen i sve ostale.
Festival i početak projekt trebao je krenuti ovoga ljeta, ali je zbog situacije s koronavirusom prolongiran te je odlučeno kako će se ovo ljeto projekt i sam festival predstaviti javnosti. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija, Grada Kraljevice te prihodima od sponzorstava, zaklada, fondacija i donacija.


– Generirajući moderne, liberalne i interkulturalne načine razmišljanja, krenut ćemo u istraživanje različitih oblika kreativne suradnje koja će pomoći u sprečavanju raščlanjivanja zajednica, spajajući ih u njihovoj raznolikosti, kaže Franko i ističe da će pojedini sudionici imati dvojaku ulogu. S jedne strane, nastupaju kao »klasični« akteri, a s druge kao građani koji predstavljaju politički stav izvan vlastite umjetničke produkcije ili znanstvenog rada.


Promjena počinje lokalno


– Naš cilj je promjena koja počinje lokalno, unutar pojedinca, ali se nastavlja u zajednici i seže dalje. Upravo zato, na festivalu sudjeluju umjetnici koji su, prije svega, sposobni i zainteresirani za uključivanje šire javnosti u svoj rad i za apsorbiranje impulsa iz publike, te takvom stvaranju daju prednost pred radom na izolirani samoreferencijalni način. Naš pristup se ne temelji na popularnom načinu organiziranja festivala na kojima su predstavljene poznate ličnosti u ulozi isključivog postizanja komercijalnog uspjeha. Cilj nam je ostvariti dugoročnu suradnju i odnos s lokalnim stanovništvom i ovim prostorom, koji će se nastaviti i po završetku festivala, kaže Lina Franko.


Presijecanjem vrpce u dvorcu Frankopan zamjenica gradonačelnika Paula Vučković svečano je otvorila projekt.


Program do studenoga


U prvom tjednu ovoga mjeseca simbolično su otvorena mjesta održavanja projekta u Driveniku i Kraljevici na kojima će se idućih godina odvijati manifestacije. Mjesta su snimljena i dokumentirana bez publike i umjetnika, sjene zamjenjuju njihovu prisutnost, a uz snimljene zvukove i videosnimke praznih prostora prikazuje se nemogućnost bliske suradnje u doba bolesti COVID-19.


Tijekom iduća četiri mjeseca u programu će sudjelovati umjetnici i znanstvenici pet umjetničkih kategorija – glazbe, književnosti, performansa, znanosti i vizualne umjetnosti. U prvom tjednu rujna bit će održani manji koncerti s pijanistom Leonhardom, oboistkinjom Laurom Perez Padillom i harmonikašem Krisztianom Palagyem, također bez publike, a tom će prigodom početi njihova suradnja i sa zborom Zvijezda Danica. U listopadu slijedi filmsko snimanje dijelova planiranog književnog programa na neočekivanim lokacijama u Kraljevici i okolici, s umjetnicom i autoricom Helen Brecht. Nadalje, u studenom će biti snimanje hibridnog performansa novele Thomasa Manna »Mario i Čarobnjak«, u izvedbi hrvatskog glumca Igora Kovača.