Priznanja

Kraljevica bira gradske laureate, rok za prijedloge je 9. listopada

Slavica Kleva

Na Dan Grada Kraljevice dodijelit će se javno priznanje počasnom građaninu Grada Kraljevice, nagrada za životno djelo te godišnja nagradaKRALJEVICA – Bliži se kraj roka za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Kraljevice za ovu godinu.


Možda se nekome čini da je do obilježavanja Dana Grada Kraljevice daleko, no, Sveti Nikola, kada Grad Kraljevica štuje i slavi svog zaštitnika te na svečanoj sjednici dodijeljuje priznanja zaslužnim sugrađanima, kuca na vrata.


Doprinos napretku


– Ipak se toplo nadamo da će epidemiološka situacija dopustiti ne samo da proslavimo Dan Grada nego i održimo svečanu sjednicu i najzaslužnijim sugrađanima dodijelimo priznanja, zato podsjećam da je rok za prijavu kandidata otvoren još dva tjedna, točnije rok za podnošenje prijedloga je 9. listopada, naglasila je zamjenica gradonačelnika Grada Kraljevice Paula Vučković.
Dodjeljuje se Javno priznanje počasnom građaninu Grada Kraljevice, a priznanje podrazumijeva da se može dodijeliti državljaninu naše zemlje, ali i stranom državljaninu koji nema prebivalište na području Grada, no svojim radom, znanstvenim, kulturnim, humanitarnim ili drugim naročitim zaslugama pridonosi ugledu ili napretku Grada Kraljevice.
Druga nagrada, Nagrada Grada Kraljevice za životno djelo dodjeljuje se fizičkoj osobi za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada Kraljevice. Takvoj osobi odat će se priznanje za cjelovito djelo koje je ostvarila tijekom radnog i životnog vijeka u određenom području ili u svekolikom radu u društvenom životu, a predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju i ugledu Grada Kraljevice.


Treće priznanje, odnosno Godišnja nagrada Grada Kraljevice dodjeljuje se fizičkoj ili pravnoj osobi, udruzi ili ustanovi, ili pak instituciji neovisno o prebivalištu, odnosno sjedištu za doprinos i postignuća od osobitog značaja za razvitak i ugled Kraljevice.


Tko može predlagati


Nagradu za životno djelo i Godišnju nagradu može predložiti Gradsko vijeće i to najmanje trećina članova, radna tijela Gradskog vijeća, osim Odbora za javna priznanja, gradonačelnik Grada Kraljevice, vijeća mjesnih odbora na kraljevičkom području, ovlaštena tijela udruga, ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba sa sjedištem na području Kraljevice, vjerske zajednice i najmanje 10 građana s prebivalištem na području Grada Kraljevice. Pravo podnošenja prijedloga za počasnog građanina Grada ima gradonačelnik Grada Kraljevice i trećina članova Gradskog vijeća.