Vila Stipanović

Kostrenske vijećnike zanimalo zašto Općina neće preuzeti prostor bivšeg kluba Croatia linea

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Adriana Muždeka Prodanović pitala je zašto Općina dopušta da vilu Stipanović kupi privatni investitor?S osam glasova nezavisnih vijećnika i HDZ-a, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene usvojen je rebalans proračuna Općine Kostrena koji je povećan za iznos od 7.626.350 kuna te sada iznosi 79.020.850 kuna.


Protiv ovakvog rebalansa proračuna bili su vijećnici Unije Kvarnera i SDP-a.


Dio povećanja odnosi se na povećanje prihoda poslovanja u iznosu od 1,8 milijuna kuna, koji se u prvom redu odnose prihoda od poreza, te vlastite izvore u iznosu od 5,1 milijun kuna koji su pozitivan rezultat poslovanja iz prethodne godine.
Vijeće je većinom glasova usvojilo treće izmjene Prostornog plana koje se odnose na novu lokaciju za dječji vrtić u Pavekima te se predlaže ucrtavanje lokacije za smještaj, a iz istog su razloga usvojene i izmjene Urbanističkog plana N-3.


Protiv izmjena prostorno-planske dokumetacije bili su vijećnici SDP-a dok su vijećnici UK-a bili suzdržani.


Prostorno planiranje i investicije bili su tema i aktualnog sata pa je Adriana Muždeka Prodanović pitala zašto Općina nije postigla dogovor s državom da bi joj se prostor Croatia linea dao na korištenje i zašto dopušta da ga kupi privatni investitor.


– Postavili ste više pitanja koja ne možete dobiti od Općine već od ministarstava u čijoj je ingerenciji dosad bio objekt Croatia line.


Puno smo puta davali prijedloge i poduzimali aktivnosti da se ta nekretnina da na upravljanje Općini Kostrena i stavi u javnu funkciju nakon što je mi obnovimo vlastitom sredstvima.


No, stav ministarstva je bio drugačiji i do toga nije došlo te se ponovo ide u prodaju nekretnine koja je u državnom vlasništvu te prema tome država kao vlasnik njome može raspolagati kako želi.


Naš je stav da je ovo najgora situacija u kojoj prostor stoji godinama neiskorišten, a prema Prostornom planu određene točkaste izmjene su moguće na tom prostoru, međutim, ako bi se pojavio ozbiljan investitor, možemo razgovarati.


U konačnici, sve promjene prostornih planova u ingerenciji su Općinskog vijeća i zna se kako se mijenjaju prostorni planovi, istaknuo je Vranić.


SDP-ovac Željko Linšak nadovezao se na temu Vile Stipanović kazavši kako raspolaže informacijom da su određene velike strane kompanije u fazi kupnje parcela od privatnih vlasnika u području UPU R-2, dakle prostora između obalnog pojasa i Ulice kostrenskih pomoraca, koji na taj način okrupnjuju svoju imovinu na tom potezu.


– Općina na tom području nema svojih terena, možda ima nekih suvlasničkih dijelova, ali niti jednu značajnu parcelu. Zemljišta koja se prodaju i potencijalni ih kupci kupuju, u vlasništvu su privatnih osoba.


Taj prostor može biti za ugostiteljski, turistički te sportsko-rekreativni sadržaj no dok sam ja načelnik, tamo ne smije i neće biti mogućnosti ni stanogradnje, ni apartmanizacije jer je to prevrijedan prostor kojeg treba razvijati i oplemenjivati, poručio je Vranić.


Darka Tonkovića iz HDZ zanimala je konačna lista POS-ovih stanova te je pitao je li ona gotova te koji je slijed predstojećih aktivnosti. Tonković je također pitao postoji li, s obzirom na velik interes za POS-ove stanove mogućnost proširenja građevinske dozvole s obzirom da će se u Kostreni graditi samo šest POS-ovih stanova.


– Postupak koji Općina provodi u suradnji s APN-om je završen tako da je objavljen javni poziv i sastavljena je konačna lista, a na njoj je 78 ljudi koji su imali valjane prijave.


Prije dva tjedna bili smo na sastanku u APN-u i dogovorili daljnje korake oko realizacije programa. S obzirom na velik interes te u skladu s njim, pokrenut će se određeno preprojektiranje postojećeg projekta.


Postoji mogućnost da se na postojećoj lokaciji na Vrhu Martinšćice poveća broj stanova, a to ćemo pokušati napraviti u sklopu preprojektiranja.


Planiramo to napraviti do kraja ove godine kako bismo iduće godine krenuli u realizaciju projekta, odnosno u konkretnu izgradnju koja bi trebala početi u drugoj polovici 2023. godine.


S obzirom na velik interes pokušat ćemo naći i drugu lokaciju za izgradnju novih POS-ovih stanova, zaključio je Vranić.