Općinsko vijeće

Kostrena: Proračun veći za 3,1 mil. kuna

Barbara Čalušić

Povećanje je temeljeno na uprihodovanom u prvoj polovici ove godine, radi se o novcu iz fondova EU-a i ministarstava kojim su u 2020. godini sufinancirani brojni projekti, a isplaćeni su u 2021.KOSTRENA – Prvim ovogodišnjim rebalansom kostrenski je proračun povećan za 3,1 milijun kuna te sad iznosi 81,1 milijun kuna. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene rebalans je usvojen s osam glasova nezavisnih vijećnika i HDZ-a dok je »protiv« bilo petero vijećnika Unije Kvarnera i SDP-a.


Uravnoteženje


– To je povećanje temeljeno na stvarno ostvarenim prihodima koji su uprihodovani u prvoj polovici ove godine, a radi se o sredstvima koja su prihodi iz fondova EU-a i ministarstava. U protekloj su godini brojni projekti bili sufinancirani bespovratnim sredstvima EU-a, no sukladno načinu i tempu isplate od nadležnih ministarstava i fonda, sredstva koja su trebala biti isplaćena krajem 2020. godine isplaćena su u ovoj godini pa je sukladno tomu trebalo uravnotežiti ovogodišnji proračun na prihodovnoj i rashodovnoj strani.


Povećanje proračuna nastalo je na osnovu prihoda koji su ostvareni za projekt EU-a energetske obnove zgrade vrtića Zlatna ribica, WiFi4EU, prve faze izgradnje dječjeg igrališta u Doričićima, odnosno sredstvima koja su dobivena od Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje projekta rekonstrukcije i proširenje pomoćnog igrališta u Žuknici, objasnio je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić dodajući kako su u proračun i unesene neke nove stavke pri čemu je posebno istaknuo stavku kojom su osigurana sredstva za projektnu dokumentaciju koja je potrebna za izgradnju nove zgrade i novih kapaciteta DV-a Zlatna ribica.
Davora Willheima iz Unije Kvarnera zanimalo je zašto je iz proračuna izbačen projekt izgradnje javnih sanitarnih čvorova na obalnom putu.


– Znam da mnogi Kostrenjani govore »ča će nan to, samo nan Riječani dolaze tu«, no kemijski WC-i na šetnici nisu rješenje, smatra Willheim. Vranić mu je odgovorio da Kostrena nije odustala od izgradnje javnih WC-a u priobalnom pojasu, no da taj projekt nije moguće realizirati u ovoj sezoni.


– Problem na prvu izgleda jednostavan, no na području obalnog puta problem je pražnjenja otpadnih voda jer nema kanalizacije, a ne može se staviti ni septička jama jer bi se ona praznila svaka dva dana. Određena rješenja postoje putem biodiskova, no onda je problem zimska sezona kad nema potrebne količine vode. No naći će se rješenje i probat ćemo realizirati ovaj projekt već sljedeće ljetne sezone, rekao je Vranić.


Ugašen TD Kostrena Nova


S deset glasova »za« i suzdržanim vijećnicima Unije Kvarnera na sjednici je usvojena odluka o gašenju trgovačkog društva Kostrena Nova, koje je osnovano u mandatu načelnice Mirele Marunić, kako bi gradilo dom za starije osobe.


– S obzirom na to da je to bilo u mandatu kad sam bila načelnica, mogu reći da su sve aktivnosti za dom za starije koje smo potaknuli išle brzom dinamikom pa je tako jedna od aktivnosti bila i Kostrena Nova. Nažalost, zaustavljeni smo na pretprošlim izborima. Osobno sam uvijek protiv toga da se ide u gašenje nečeg što već postoji, no jasno mi je da društvo gasite jer niste ništa potaknuli po pitanju izgradnje doma u proteklih četiriju godina – rekla je Marunić na što joj je Vranić odgovorio da nije istina da ništa nije napravljeno po pitanju doma za starije.


– Od dokumentacije za izgradnju doma 2017. nije postojalo ništa osim idejnog rješenja, a sad je ishodovana kompletna građevinska dokumentacija, i to ne samo za projekt doma već i za prateće infrastrukturne projekte. Tek su sada sazreli uvjeti da se dom realizira, a mi se od vas razlikujemo u tome da zbog doma nećemo zadužiti Općinu, već ćemo ga raditi u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave, poručio je Vranić.


Pristupna cesta za Žurkovo

U rebalansu je povećan iznos od 800 tisuća kuna za izgradnju rekonstrukcije pristupne ceste za Žurkovo. S obzirom na to da je nova cesta već trebala biti dovršena, Davora Willheima na aktualnom satu zanimalo je jesu li radovi zaustavljeni.


– Nisu, sad se izvode radovi na dijelu pokosa prema starom škveru. Utvrđeno je da se tamo mora napraviti dodatan zid jer pokos nije dobar i cesta bi mogla propasti. Napravljena je dopuna projektne dokumentacije i pristupilo se izgradnji 18 potpornih stupova. To je iziskivalo određene troškove, a pritom je HEP naknadno zatražio da se na skretanju za Žurkovo napravi velik dio infrastrukture, a tu je i novi nogostup koji će biti napravljen od sidra do Žurkova, objasnio je Vranić ističući kako bi radovi na cesti za Žurkovo trebali biti gotovi krajem kolovoza.