Općinsko vijeće

Kostrena osigurala milijun eura za početak izgradnje nove zgrade vrtića u Pavekima

Sanja Gašpert

Ilustracija / Foto arhiva NL

Ilustracija / Foto arhiva NL

Ovaj projekt realizirat će se kroz dvije proračunske godine, 2023. i 2024. Početak gradnje planiran je polovicom 2023. godine, najavio je načelnik Dražen VranićOpćinsko vijeće Kostrene većinom je glasova, s osam za, dva protiv i jednim suzdržanim, usvojilo proračun za 2023. godinu koji je prvi puta izražen u eurima i predviđen je u iznosu od 9.890.100 eura, odnosno preračunato u kunama u iznosu 74.512.013 kuna.


Kako je u obrazloženju proračuna rekao načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, proračun je realan, održiv, socijalno osjetljiv i razvojan.


– Da je proračun socijalno osjetljiv vidljivo je iz činjenice da je 27,21 posto proračuna predviđeno za potrebe predškolskog odgoja, obrazovanja, socijalno-zdravstvenih programa, kulture, sporta i svih drugih društvenih aktivnosti važnih za našu zajednicu.
Isto tako, da je proračun razvojan, vidljivo je iz činjenice da je 63,03 posto proračuna namijenjeno za investicije, komunalne aktivnosti i zaštitu okoliša, istaknuo je Vranić.


Početak izgradnje vrtića


Najavljujući kapitalne projekte, kao najznačajniji načelnik Vranić najavio je početak izgradnje nove zgrade vrtića u Pavekima, za što je u proračunu za 2023. godinu osiguran iznos od milijun eura.


– Ovaj projekt realizirat će se kroz dvije proračunske godine, 2023. i 2024. Početak gradnje planiran je polovicom 2023. godine, pa su osigurana sredstva dovoljna za ono što bi trebalo biti izvedeno u toj godini, dok su preostala sredstva planirana u proračunu za 2024. godinu., budući bi taj projekt izgradnje nove zgrade vrtića za oko 100 djece trebao biti gotov do kraja 2024. godine.


Također treba istaknuti da su za sufinanciranje ovog projekta, nakon uspješnog sudjelovanja na natječaju nadležnog ministarstva, dobivena i bespovratna EU sredstva u iznosu od 487 tisuća eura.


Realizacijom ovog projekta, pored brojnih programa koji su namijenjeni obrazovanju i predškolskom odgoju, osigurat ćemo da sva djeca koja to trebaju mogu pohađati vrtić, u skladu s najvišim pedagoškim standardima, rekao je Vranić.


Dodao je kako se u 2023. godini planira realizirati i izgradnja prve faze ceste u Rožićima, za što je predviđen iznos od 331.810 eura, uređenje igrališta u ulici Žarka Pezelja te košarkaškog igrališta pored osnovne škole.


Također, u idućoj godini realizirat će se projekt rekonstrukcije malog pomoćnog igrališta u Žuknici, kao i projekt Edukativna staza – uređenje obalne šetnice, a koji projekti će biti sufinancirani odobrenim bespovratnim EU sredstvima.


Planirani radovi


Putem takozvanih sredstava za razvoj koje, Općina Kostrena akumulira u ViK d.o.o. Rijeka, u sljedećoj godini planiraju se izvesti radovi izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže u dijelu Vrh Martinščice te novi vodovodni ogranak u Rožmanićima – Dujmićima, čije je ukupna vrijednost oko pola milijuna eura.


– U narednoj godini osigurana su sredstva i za izgradnju nogostupa s pripadajućom javnom rasvjetom na dijelu DC8 od pješačke staze ispod autobusne stanice kod Doma zdravlja prema rotoru Šodići, čime, nakon što je izgrađen nogostup ispod čitaone u Sv. Luciji te kod Doma zdravlja, nastavljamo s aktivnostima na povećanju sigurnosti pješaka.


U proračunu za 2023. godinu osigurana su i sredstva za završetak projekta Kuće Kostrenskih pomoraca, čije je okončanje predviđeno u prvom kvartalu sljedeće godine, odnosno osigurana su sredstva i za opremanje i hortikulturalno uređenje okoliša Društveno- vatrogasnog doma u Pavekima, na kojem će do kraja godine biti okončani građevinski radovi.


Pored ovih radova, u proračunu su planirana sredstva za još puno manjih, ali ništa manje značajnih radova gotovo u svim naseljima Kostrene, istaknuo je načelnik Vranić.


Parkiralište, groblje…


Također, u proračunu su osigurana sredstva i za otkup zemljišta kako bi se mogli rješavati imovinsko-pravni odnosi za pripremu i realizaciju budućih projekata.


Isto tako, osigurana su sredstva za izradu glavnog projekta za cestu s parkiralištem kod Doma zdravlja, zatim glavni projekt proširenja groblja u Sv. Barbari te glavni projekt rekonstrukcije ceste Randići – Sv. Barbara, kojim će se i izraditi rekonstrukcija raskrižja kod stare škole u Sv. Barbari, odnosno buduće Kuće Kostrenskih pomoraca.


U novom proračunu osigurana su i značajna sredstva za program zaštite okoliša, kako bi se unaprijedila briga o okolišu, odnosno kako bi se unaprijedio i nadograđivao sustav zbrinjavanja otpada, poglavito individualni, a koji sustav kreće u primjenu krajem siječnja sljedeće godine, najavio je Vranić.


“Putići i zidići”


Protiv ovakvog prijedloga proračuna glasali su SDP-ovi vijećnici Zoran Rubinić i Tomislav Štimac, dok je vijećnik Unije Kvarnera Davor Willheim bio suzdržan u glasovanju.


Rekao je kako “proračunu zamjera nerealne cifre”, nadajući se kako neće biti puno ispravljanja putem rebalansa.


“Nema ulaganja u IT sektor, ništa od Doma za starije, premalo se sredstava povlači od Ministarstva mora za obnovu lučice. Nedostaje ideja, vizija i hrabrosti, ispada da imamo proračun putića i zidića”, rekao je, između ostalog Davor Willheim.


“Uvijek imate iste primjedbe”


Odgovarajući na kritike, načelnik Dražen Vranić rekao je kako su primjedbe UK-a uvijek iste, ali se ništa konkretno ne predlaže.


– Niste podnijeli niti jedan amandman, a mogli ste. Iznosite paušalne stvari, iako ne moramo svi misliti isto, treba ideja. Što se tiče Doma za starije osobe, projekt je prijavljen na Urbanu aglomeraciju Rijeka za sljedeće obračunsko razdoblje i gradi se novi vodovodni ogranak za tu namjenu.


Žalosti nas stav Primorsko-goranske županije u ovom slučaju, jer PGŽ favorizira i “gura” Dom u Klani, koji je još u idejnim projektima i rješenjima, a mi već imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu.


Nemamo ništa protiv Doma u Klani, štoviše, potrebno je takvih sadržaja, to bi bio dom za zapadni, a naš dom, koji će imati kapacitet za više od 150 korisnika, bio bi za istočni dio riječkog prstena i imao bi širi značaj za cijeli riječki prsten, rekao je Vranić.


Godišnja nagrada Ladi Bartoničeku


Kostrenski su vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dodjeli javnog priznanja Općine Kostrena za 2022. godinu, pa se godišnja nagrada dodjeljuje Ladi Bartoničeku za svekoliki doprinos društvenom i kulturnom životu Kostrene.


Prijedlog je podnijela Katedra Čakavskog sabora Kostrena, čiji je Bartoniček član, a koja je, u obrazloženju, između ostalog, navela kako je Bartoniček u tekućoj godini ostvario iznimne uspjehe.


“Na ovogodišnjem MiK-u osvojio je tri nagrade struke i brojne glasove publike. Pored toga, Lado Baertoniček aktivno radi na autorskim pjesmama za budući solo kantautorski album, glumac je Ri Teatra, a okušao se i u filmu”, istaknuto je u prijedlogu.