Potpisan ugovor

Kostrena dobiva prvi namjenski vatrogasni dom

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Općina i Zanatska udruga Gradin potpisali ugovor o gradnji važnog objekta vrijedan 12,5 milijuna kunaNačelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i Zdravko Brdar iz Zanatske udruge Gradin iz Rijeke potpisali su ugovor za izvođenje radova na izgradnji društveno-vatrogasnog doma u Pavekima, vrijedan 12,5 milijuna kuna.


Investitor je Općina Kostrena, a Zanatska zadruga Gradin s radovima na ovom dugonajavljivanom projektu trebala bi započeti krajem mjeseca. Kostrenjani bi novi, a ujedno i prvi namjenski izgrađeni vatrogasni dom, trebali dobiti za godinu dana.


Kostrenski načelnik Dražen Vranić istaknuo je kako se potreba za izgradnjom društveno-vatrogasnog doma u Kostreni ističe i planira već dugi niz godina.
– Sretan sam što smo uspjeli pokrenuti i napokon realizirati ovaj za Kostrenu velik i važan projekt kojim će se riješiti dugogodišnji problem prostora za djelovanje našeg DVD-a Kostrena. Uz to ćemo u najvećem kostrenskom naselju Paveki dobiti i vrijedan društveni prostor, rekao je Vranić.


Zadovoljstvo početkom realizacije projekta izrazio je predsjednik DVD-a Kostrena Zlatan Marunić i zahvalio Općini Kostrena što će se napokon realizirati njihova dugogodišnja želja i potreba za adekvatnim prostorom.


Društveno-vatrogasni dom bit će smješten na parceli većoj od 2.500 četvornih metara i izveden kao zgrada na dvije etaže s oko 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasnim tornjem visine četiri kata.


U prizemlju zgrade nalazit će se garaže za vatrogasna vozila, pomoćne prostorije za vatrogasnu opremu, ulazni prostor s hodnikom koji s garažom ima vizualni kontakt. Na istoj etaži nalazit će se i sanitarne prostorije, UPS prostor, spremišta, garderoba i prostor za odmor.


Uz prizemlje zgrade izvest će se vatrogasni toranj koji je ujedno i vertikalna komunikacija s katom na kojem se također nalaze prostori DVD-a Kostrena.


Zasebni dio prizemlja činit će ulazni prostor sa stubištem za gornju etažu i podiznom rampom za osobe s invaliditetom. Na katu će se nalaziti uredi DVD-a, dva dodatna ureda, predavaonica, DVD sala, društvena sala od oko 150 četvornih metara, sanitarni čvorovi, garderoba, hodnici sa stubištima te pristup vatrogasnom tornju.


Dom je smješten u najvećem kostrenskom naselju i dobro prometno povezan sa svim dijelovima Kostrene. U okviru pripremnih radova za gradnju prošle godine završena je nova pristupna cesta kako bi se osigurao izravan pristup građevini, a izgradnja pristupnih cesta u Pavekima bila je i jedan od preduvjeta izgradnje doma.