Kanoćal

Piše Damir Cupać: Korzo je razbedemljen

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Problem je riješen tako da je Korzo 7, odnosno 50-ak kvadrata gradskog poslovnog prostora, izravno dodijeljen PGŽ-u po početnoj cijeni od 16 eura po kvadratu. Trošak stavljanja u funkciju reprezentativnog ulaza ide na teret PGŽ-aOdmah nakon lokalnih izbora, početkom lipnja 2021. godine, novoizabrani gradonačelnik Marko Filipović i s još jednim potvrđenim mandatom za župana Zlatko Komadina pozvali su medije ispred Guvernerove palače kako bi se fotografirali sa svojim suradnicima i poslali poruku da je odlaskom Vojka Obersnela došlo do zatopljavanja odnosa između Korza 16 i Adamićeve 10. Na dobrobit svih građana Rijeke i PGŽ-a jer nema sumnje da će politička ljubav lokalne i regionalne samouprave rezultirati suradnjom, prijateljskim odnosima i realizacijom projekata. Koji se 20-ak godina nisu mogli realizirati jer se, da prostite, Obersnel i Komadina nisu podnosili. Iako su iz iste stranke. Na Korzu je tako, iako su zgrade Grada Rijeke i PGŽ-a na suprotnim stranama, bio postavljen nevidljivi bedem koji su nositelji izvršne vlasti iz iste stranke preskakali samo ako se baš mora. Između te dvije institucije bila je nevidljiva granica, čvrsta kao ona što je nekad stajala uz Rječinu između Fiume i Sušaka. Nasmijana lica gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika bila su dokaz da je vrijeme hladnog rata završilo.– Ovaj sastanak je prvi u nizu, razgovarali smo o problemima koji nas tište, a očekuje nas puno razgovora i dogovora oko projekata i ulaganja u infrastrukturu, sport, školstvo, zdravstvo. Projekt novog Centra hitne pomoći će se realizirati na način da ćemo mi osigurati financijsku konstrukciju, a Grad Rijeka će osigurati zemljište, poručio je između ostaloga toga lijepog i sunčanog dana Komadina. Filipović je razdragano dodao da postoji čitav niz projekata koji se isprepliću i za čiju realizaciju je potrebna dobra suradnja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.– Suradnja je i do sada bila dobra, ali može biti bolja. Pokazat ćemo to na projektu izgradnje Centra hitne medicinske pomoći i heliodroma za HGSS. Tijekom ove godine krenut ćemo sa zajedničkim ulaganjem u obnovu nogometnih igrališta, a prvo ćemo krenuti na Podmurvicama s igralištem »Robert Komen«. Projekt će se nastaviti rekonstrukcijom travnjaka na Omladinskom igralištu, na Krimeji, a na kraju će se obnoviti igralište na Kantridi, ponosno je najavio Filipović.

U tom trenutku nije bilo ni riječi o problemima s kojima se župan Komadina suočava od dana kada je postao prvi čovjek PGŽ-a, a ima tome 20-ak godina. Dva desetljeća čovjek se mora zasramiti svaki put kada prima izaslanstva zbog toga što se u nekadašnji hotel Royal, a današnju županovu rezidenciju, mora ulaziti iz Adamićeve ulice, a što je, složit će se svatko, ponižavajuće. Grad Rijeka je 20. listopada 2021. godine zaprimio dopis župana PGŽ-e u kojem Komadina potpuno opravdano upozorava na teške muke s kojima je suočen, ima tome dva desetljeća.


– Adamićeva 10 nema adekvatan ulaz, a u istoj se primaju razne delegacije, što je često zbog neadekvatnog rješenja ulaza, otežano i neprimjereno. Tražimo da se omogući dugotrajan najam prostora koji se nalazi u prizemnoj etaži zgrade Korzo 7 čime bi bila omogućena organizacija reprezentativnog ulaznog prostora. Iz ulaznog prostora nastavljalo bi se stepenicama koje bi vodile do međuetaže s koje je moguć prilaz dizalu i glavnom stubištu, pojasnio je Komadina kolegi Filipoviću. I onda je gradonačelnik Filipović, nakon konzultacija sa stručnim službama, pozitivno odgovorio kolegi Komadini. Problem je riješen tako da je Korzo 7, odnosno 50-ak kvadrata gradskog poslovnog prostora, izravno dodijeljen PGŽ-u po početnoj cijeni od 16 eura po kvadratu. Trošak stavljanja u funkciju reprezentativnog ulaza ide na teret PGŽ-a. U Gradu su pojasnili da vrijednost ostatka poslovnog prostora u kojemu je bila smještena Nama, pa Karolina Riječka, neće biti obezvrijeđen i izrazili su nadu da će se na sljedećem natječaju naći zakupac za atraktivan poslovni prostor koji zjapi prazan duže vrijeme, otkako je iz njega izašao H&M.


Ovaj aranžman simbolično je razbedemljenje Korza kojim će se omogućiti svima koji moraju do Komadine da ne strahuju više od nesretne Adamićeve, već će kao normalan svijet s Korza ulaziti u Komadinine dvore. Tako će uspješno biti realiziran projekt o kojem nije bilo riječi ispred Guvernerove palače toplog lipanjskog dana 2021. A što je s onima koji su spomenuti? Kao što je rekonstrukcija nogometnih igrališta. Bo. Korzo je razbedemljen, koga briga. Neka nama naših reprezentativnih rezidencija.